Henk Krol sleept ministers voor de rechter: 'Zij waren op de hoogte van subsidie'

3 december 2015 om 16:35 • Aangepast 21 november 2020 om 14:21
nl
De rel rond de verdwenen subsidies van de GayKrant, breidt zich verder uit. Oud-hoofdredacteur van de GayKrant en voorman van 50Plus Henk Krol sleept minister van OCW Jet Bussemaker en haar voorgangers Ronald Plasterk en Marja van Bijsterveld persoonlijk voor de rechter. Dat meldt EenVandaag donderdag.
Profielfoto van Bouma Cor
Geschreven door
Bouma Cor

Dit staat in de stukken die de advocaat van Krol, mr. Schouten, bij de rechtbank heeft ingeleverd.
Volgens het Tweede Kamerlid waren de betrokken ministers en hun ambtenaren allemaal op de hoogte van de constructie rond de verstrekking van een omstreden subsidie aan de Gaykrant. Het idee om de subsidie van bijna drie ton via de Stichting Vrienden van de GayKrant te laten lopen, werd door minister Plasterk expliciet goedgekeurd, weet EenVandaag.

Wachten op privacy instellingen...

'Goed helpen'Omdat het homo-emancipatiebeleid belangrijk was, gaf Plasterk zelfs een speciale ambtenaar de opdracht om Krol ‘goed te helpen’ bij de subsidieaanvragen. Deze ‘cultuur van behulpzaamheid werd onder het bewind van minister Bijsterveldt doorgezet’. Ook alle financiële verslagen van de SVGK werden eerst naar het Ministerie gestuurd, aldus Krol.
De advocaat van Krol stelt dat Plasterk het ‘belangrijk vond dat er meer projecten zouden komen’. Omdat de subsidie niet rechtstreeks aan de BV Best Publishing Group (BPG, het bedrijf van Krol) kon worden overgemaakt, maar wél naar een stichting, werd het geld naar Stichting Vrienden van de GayKrant (SVGK) doorgesluisd.
Bestuursleden zijn blijDe oud-bestuursleden van de Stichting Vrienden van de GayKrant zijn blij met deze nieuwe wending in de subsidiezaak. Volgens hen erkent Krol hiermee namelijk dat hij op eigen houtje het subsidiegeld besteed heeft, dus dat de overige bestuursleden niet aansprakelijk zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.