‘Ze maakt weinig kans’, media-advocaat is weinig hoopvol over rechtszaak ondankbare keukenvrouw

3 december 2015 om 19:50
nl
De 'ondankbare' Karin de Jongh uit Roosendaal, die bekend werd door het tv-programma ‘Help, Mijn Man Is Klusser’, maakt weinig kans in haar rechtszaak tegen RTL4 en productiebedrijf Blue Circle. Dat zegt advocaat Diederik Stols, die gespecialiseerd is in mediarecht, in gesprek met Omroep Brabant. “Deze mevrouw heeft een brief ondertekend en wist bovendien waar ze aan begon.”
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

De Jongh spant een rechtszaak aan omdat er volgens haar misbruik is gemaakt van de originele opnamen. Zij en haar kinderen worden door omwonenden gepest en getreiterd omdat ze als een ‘ondankbaar zeikwijf’ werd neergezet. Fragmenten waarin ze zich positief uitliet, zijn volgens haar bewust door RTL verwijderd.
Artistieke vrijheidMet een rechtszaak probeert de ‘klagende heks’ een rectificatie af te dwingen, maar de kans dat dat werkelijk gebeurt acht Stols klein. “Ze heeft met het ondertekenen van een brief ingestemd dat Blue Circle de artistieke vrijheid krijgt om leuke televisie te maken. Het bedrijf mag helemaal zelf bepalen welke fragmenten wel en niet meegaan in de uitzending”, legt de advocaat uit die ook de belangen van Tilburger Roy Donders behartigt.
ZIE OOK: 'Ik ben dankbaar, maar dat kwam niet over', zegt Karin de Jongh na ophef 'Help, mijn man is klusser'
Alleen als Blue Circle bewust in fragmenten heeft lopen knoeien, maakt de Roosendaalse een kans, zegt Stols. “Zoals bij het EO-programma Hufterproef is gebeurd. Daar werd een opmerking van een vrouw verkeerd geknipt met als gevolg dat ze racistisch werd neergezet. Dat is hier niet het geval. Dit was haar werkelijke reactie op de keuken. Er is niets aangepast.”
Persoonlijk leedVolgens Stols is het ook niet aan de rechter om op de montagestoel te zitten en aan te geven welke scènes wel en niet in de uitzending komen. “Het is bovendien de vraag of het persoonlijk leed van deze mevrouw is toe te schrijven aan het programma.”
ZIE OOK: ‘Ondankbare vrouw in 'Help Mijn Man is Klusser' mooiste moment in decennium John Williams’
Media-advocaat Gaico Bos geeft aan dat De Jongh alleen een kans maakt als er feitelijke onjuistheden aan bod zijn gekomen. “Als er iets in de uitzending zit wat niet strookt met de werkelijkheid, dan maakt ze een kans. Ook als haar woorden in de mond zijn gelegd of als ze respectloos is behandeld.”
'Unieke zaak'Ongeacht de uitkomst gaat het om een unieke zaak, aldus advocaat Floris Holthuis. “Het komt vaker voor dat mensen naar de rechter stappen naar aanleiding van opnames met een verborgen camera. Het is interessant wat de rechter gaat zeggen. De programmamakers portretteren het leed en daar gaan deelnemers mee akkoord, maar zijn er ook momenten waarop je ze in bescherming moet nemen?”
De Jongh neemt het RTL kwalijk dat de programmamakers op de hoogte waren van het feit dat ze een posttraumatisch stresssyndroom en een sluimerende depressie heeft. Daar zouden de makers vervolgens misbruik van hebben gemaakt.
Volgens RTL4 was de reactie van De Jongh honderd procent echt en is er niks aan veranderd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.