Daar zit een luchtje aan: honderden kubieke meters mest op straat in Nistelrode en in Uden

3 december 2015 om 23:12
nl
Nistelrode en Uden kampen met zaakjes met een luchtje. Letterlijk. Want in beide plaatsen is er door kapotte apparatuur honderden kubieke meter mest weggelekt in de natuur.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

In Nistelrode gebeurde dat woensdag al, bij het in opspraak geraakte BioSpares. De provincie meldde donderdag volgens de lokale omroep D-tv dat er honderd kubieke meter weglekte in de natuur. Het Brabants Dagblad plaatste daar foto's van.
In opspraak geraaktBioSpares raakte afgelopen maand nog in opspraak, omdat de provincie de vergunning van de mestvergister wilde intrekken. BioSpares beging de afgelopen anderhalf jaar tenminste vijftien keer een overtreding, zoals het illegaal lozen van afval in het riool, een lekkend mestbassin en slecht onderhoud aan de installaties.
Voorlopig hoeft BioSpares nog niet dicht. De voorzieningenrechter heeft het besluit van de provincie tijdelijk in de ijskast gezet, want BioSpares vecht het besluit aan. Over twee weken moet meer duidelijk worden of het bedrijf nog open mag blijven.
Met de voeten in de mestOok in Uden hing donderdag een luchtje nadat er bij een fout met het overpompen van mest een silo scheurde. De mest, achthonderd kubieke meter, kwam daardoor in de berm terecht.
De eigenaar heeft de sloot tijdelijk gedicht en de mest opgeruimd. Hij zou hiermee ernstige milieuschade hebben voorkomen. Waterschap Aa en Maas controleert de komende dagen uit voorzorg de waterkwaliteit, aldus het waterschap. Omwonenden kunnen nog wel last hebben van een naar luchtje.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.