'Heel vernederend', slachtoffer babyruil kreeg weekendje weg aangeboden om leed te verzachten

4 december 2015 om 00:48
nl
Jan Koevoets, de man die als baby ruim zestig jaar geleden werd verwisseld in het Amphia Ziekenhuis in Breda, heeft het ziekenhuis donderdag laten dagvaarden. Dat zei hij in RTL Late Night.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

Ruim zestig jaar van zijn leven groeide Koevoets op bij een andere familie. Pas toen in de krant een oproep werd geplaatst door de man met wie hij was verwisseld, wist hij waar hij écht thuishoorde.
Lang twijfelde Koevoets of hij het Amphia aansprakelijk wilde stellen voor de bizarre situatie, waar zelfs de Britse zender BBC uitgebreid verslag van deed. "Ik heb nooit excuses gekregen, nooit een telefoontje. Helemaal niks. Al was het maar een uitleg", zei hij donderdagavond.
LEES OOK: DNA-match: babywissel Bredanaar Martino Kerremans opgelost
Een weekendje cadeauKoevoets vroeg in eerste instantie in een brief 10.000 euro schadevergoeding aan het ziekenhuis. Hij en zijn advocaat werden daarop uitgenodigd. "We dachten: dat geld pakken ze uit hun kontzak en we mogen weg."
Koevoets en zijn advocaat gaven het ziekenhuis tot augustus om na te denken over het geld. Maar dat kwam er niet. Ze kregen in plaats daarvan een briefje, waarin stond dat volgens het Amphia de zaak is verjaard, maar wel een weekendje cadeau deed. Van vijfhonderd euro.
LEES OOK: Amphia Ziekenhuis erg blij met oplossing mysterie babyverwisseling
'Bizar aanbod'Presentator Humberto Tan reageerde onthutst en leek moeite te hebben om kalm te blijven. Tan: "En toen zei je: Dank u wel?'" Nee, zo verduidelijkte de kapper uit Sint Willebrord hem emotioneel. "Het was heel vernederend."
"Het is een bízar aanbod", vulde Humberto duidelijk aan. "Dit kan je je toch niet voorstellen? Dat er daar kennelijk mensen zitten die denken: die schepen we wel even af."
LEES OOK: Familiezoektocht Martino Kerremans gooide niet alleen zijn leven overhoop
Dat kon Koevoets zich inderdaad ook niet voorstellen. Daarom heeft hij advocaten in de arm genomen om een ton aan schadevergoeding te krijgen, omdat het ziekenhuis nauwelijks thuis lijkt te geven. De dagvaarding daarvoor ging donderdag uit naar het Amphia.
'Het achtervolgt me'Intussen gaat het slecht met Koevoets, zo gaf hij aan. "In het begin deed de ruil me niets", zei hij. "Maar het afgelopen jaar is het een stuk minder geworden. Mijn broer, daar kon ik alles tegen zeggen. Dat gevoel heb ik niet meer."
Koevoets gaf zelfs aan dat hij het jammer vindt dat er naar zijn biologische familie werd gezocht. Dan had hij nog een normaal leven gehad. "Nu achtervolgt het me", biechtte hij op. "Ik heb geen behoefte om mijn nieuwe familie te leren kennen."
Martino KerremansJan Koevoets werd in 1953 verwisseld met een ander: Martino Kerremans. Dat gebeurde  in het voormalige Ignatius Ziekenhuis. De ruil zou een gevolg zijn van de watersnoodramp, toen het ziekenhuis veel baby's tegelijkertijd opving.
Twee jaar geleden kwam de opmerkelijke babyruil aan het licht.
LEES OOK: Jan Koevoets klaagt Amphia Ziekenhuis aan voor babywissel in 1953
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=uEnLJn7aXrE]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.