Gemeenteraadslid dient klacht in over carnavalsnummer ‘Oh Sylvana’

DEN HAAG - Het Haagse gemeenteraadslid Fatima Faïd gaat een officiële klacht indienen bij Bureau Discriminatiezaken. Zij doet dit om een filmpje dat online staat, waarin Sylvana Simons te kijk wordt gezet, op de muziek van carnavalszanger Rob van Daal uit Etten-Leur.
Van Daal maakte vorige week het nummer 'Oh Sylvana'. Het leek er sterk op dat de zanger verwees naar DENK-politica Sylvana Simons, maar zelf ontkent hij dit. Op internet verschenen er vervolgens verschillende bewerkte video's waarin Simons beledigd wordt. Daarbij wordt de muziek van Van Daal gebruikt.

Zo wordt ze onder meer afgebeeld als Zwarte Piet en naakte Afrikaanse vrouw. Ook is haar hoofd geplakt in beelden die verwijzen naar de lynchpartijen van de Ku Klux Klan, de racistische organisatie die in de VS met geweld protesteerde tegen de afschaffing van de slavernij en de burgerrechtenbeweging van Afro-Amerikanen.

Grens overschreden
Voor Faïd zijn daarmee alle grenzen overschreden, zo liet ze Omroep West weten. Ze vindt dat Van Daals nummer ervoor heeft gezorgd dat de discriminerende filmpjes worden gemaakt.

Maandagochtend doet de Haagse met enkele anderen aangifte.