Je eigen dochter van 1,5 vergiftigen met medicijnen, Udense moeder staat daarvoor terecht

4 december 2015 om 20:56 • Aangepast 21 november 2020 om 14:19
nl
Je dochter van anderhalf expres zoveel medicijnen geven dat ze er bijna dood aan gaat. Voor veel mensen is dit een van de verschrikkelijkste dingen die een moeder zou kunnen doen. Een 25-jarige moeder uit Uden wordt daarvan verdacht. Vrijdag stond ze voor de rechter in Den Bosch.
Profielfoto van Youssef Zerrouk, Emile Vaessen
Geschreven door
Youssef Zerrouk, Emile Vaessen

Het hele gebeuren vond begin vorig jaar plaats. Het dochtertje was op dat moment pas anderhalf jaar oud. In het bewuste weekend belde de toen nog echtgenoot van de moeder met de mededeling dat het meisje enorm veel last had van diarree en moest overgeven.
Niet meer wakkerNa dat weekend werd het meisje opgenomen in het Ziekenhuis Bernhoven in Uden. Volgens de moeder ging het er in het ziekenhuis tot dan redelijk goed aan toe met de kleine. Tot 24 februari. Want toen werd ze opeens niet meer wakker. Toegesnelde dokters konden haar weer bij kennis krijgen.
In de rechtbank maakte mama een rustige indruk. Alle vragen van de rechter werden keurig beantwoord. Soms heel kort en op fluistertoon overlegde ze met haar advocaat. De vrouw was kalm en gedecideerd. Een pakje zakdoekjes lag voor haar, maar gebruiken hoefde ze ze niet.

Wachten op privacy instellingen...

'Ik heb het niet gedaan'"Verschrikkelijk", dat was het korte antwoord op de vraag van een van de rechters. De drie rechters willen weten wat de moeder van de aanklacht poging tot doodslag vond die tegen haar geformuleerd was. "Ik heb mijn dochter die medicijnen niet gegeven. En natuurlijk heb ik mij afgevraagd hoe het kan dat mijn dochtertje ze in haar lichaam had."
Tegen de rechters verklaarde de verdachte dat ze dacht dat haar dochter, die dag in het ziekenhuis, gewoon erg vast sliep. Maar als de dokter ging checken hoe het ervoor stond, bleek het foute boel te zijn. In de drinkbeker van het meisje, gevuld met ranja, werden de medicijnen aangetroffen.
MigraineaanvallenOok werden er vingerafdrukken gevonden van een volwassene. De dokter constateerde dat het meisje de medicijnen in haar lichaam had. Medicijnen die mama gebruikte om haar migraineaanvallen tegen te gaan. Het zou gaan om een te grote dosis Tramatol/Paracetamol.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

De kinderarts geloofde het verhaal van de moeder niet helemaal en rook onraad. Het vermoeden bestond nu dat de vrouw aan het Münchhausen by Proxy Syndroom lijdt. Dat is een vorm van (kinder)mishandeling waarbij iemand herhaaldelijk medische hulp zoekt door een ander bewust ziek te maken of een ziekte te verzinnen.

Wachten op privacy instellingen...

In de rechtszaal zei ze te begrijpen dat ze in het verleden heel bezorgd overkwam, maar dat ze nooit zonder reden een dokter opzocht. Ze gaf toe dat haar huisarts ook wel eens aangaf dat ze best vaak en onnodig langskwam.
De vader en moeder van het kind waren op dat moment nog bij elkaar. Dit jaar in april zijn ze gescheiden. Het contact tussen vader en moeder was nog goed.
Op dit moment gaat het goed met het meisje. Voor zover bekend heeft ze er geen blijvende schade aan overgehouden. Ze begint langzaamaan ook weer het contact met mama op te zoeken. Samen met haar broer.

Wachten op privacy instellingen...

Structuur bij omaDe kinderen wonen tegenwoordig bij oma waar ze dagelijkse verzorging en liefde krijgen. "Structuur is belangrijk voor ze", zo geeft de begeleider van Bureau Jeugdzorg aan in de rechtbank. De kinderen zien hun moeder een keer per week. Op het kantoor van Bureau Jeugdzorg mogen ze dan anderhalf uur met hun eigen moeder spelen.
Tot een strafeis kwam het vrijdag in de rechtbank niet. De rechter besliste dat er in de rechtbank nog twee nieuwe getuigen gehoord moeten worden. 4 maart gaat de zaak weer verder. Tot die tijd mag mama haar kinderen nog steeds maar een keer in de week zien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.