Waalwijker Willem van H. reed met Amsterdamse criminelen naar Hulten voor wapens

4 december 2015 om 16:31
nl
De Amsterdamse recherche en justitie zeggen steeds meer inzicht te krijgen in de drukke wapen- en munitielijn die een lange tijd tussen Hulten en de hoofdstad heeft gelopen. Het onderzoeksteam kwam via langdurige observaties en afluisterapparatuur erachter dat Willem van H. uit Waalwijk eens in de zoveel weken in het bijzijn van Amsterdamse medeverdachten naar Brabant reed om in het diepste geheim af te spreken met ‘hofleverancier’ Jan B. uit Hulten.
Profielfoto van Sebastiaan Quekel
Geschreven door
Sebastiaan Quekel

Over die informatie beschikt justitie, zo bleek uit de pro-formazitting vrijdag in de rechtbank in Amsterdam. Daar werd ook beslist dat de voorlopige hechtenis van Jan B. uit Hulten en Willem van H. uit Waalwijk met nog zeker drie maanden is verlengd.
Amsterdamse onderwereldHet onderzoeksteam heeft sterke aanwijzingen dat B. en Van H. samen met vier Amsterdammers deel uitmaken van een criminele organisatie die vuurwapens leverde aan de Amsterdamse onderwereld en Marokkaanse criminelen. Deze wapens,  Russische AK-47’s, zijn mogelijk gebruikt bij de fatale schietpartij in de Staatsliedenbuurt. Alle zes de verdachten ontkennen dat ze iets met de handel en invoer van vuurwapens te maken hebben gehad. Justitie beweert over genoeg bewijs te beschikken dat ‘het tegendeel bewijst’, waaronder ruim 47.000 telefoonregistraties, honderden in beslag genomen vuurwapens en vingerafdrukken en observaties van schimmige wapentransacties. “Justitie heeft een sterke zaak”, moest Louis de Leon, raadsman van Van H., na afloop in alle eerlijkheid erkennen. VerhuisdoosDe officier van justitie ging tijdens de zitting inhoudelijk in op enkele geheime operaties die begin dit jaar in zowel Brabant als Amsterdam werden uitgevoerd. Ze omschrijft hoe rechercheurs in maart een Mitsubishi van Amsterdam naar Hulten zien rijden, waar bij het huis en de loods van Jan B. een verhuisdoos wordt ingeladen. De auto rijdt terug naar Amsterdam, waar de doos vervolgens bij het huis van Van H. wordt neergezet. Die nacht vindt het onderzoeksteam in het huis van Van H. een kartonnen doos met daarin twintig patroonhouders voor Kalasjnikovs. Justitie concludeert dat die eerder in Hulten zijn opgehaald. Zo haalt de officier in de rechtbank meer voorbeelden aan die de relatie tussen de verdachten en wapenhandel ‘alleen maar versterken’.  Ze baseert zich ook op opgenomen gesprekken. In februari zou Van H. aan zijn chauffeur De L. hebben gevraagd ‘wat hij te knallen heeft’. Daarbij zou verwezen worden naar de autohandelaar uit Hulten. No Surrender en Moccro MaffiaAlles bij elkaar genomen ziet justitie een goed georganiseerde bende met een duidelijke rolverdeling voor zich. Met Jan B. als hofleverancier, Willem van H. als tussenpersoon en Comert ‘Nino’ E. als leider en opdrachtgever. “De grote wapenvondsten bij B. in combinatie met de tapgesprekken tonen aan dat het overduidelijk wapenoverdrachten zijn geweest”, licht de officier toe. Jan B., die ook aan leden van motorclub No Surrender en aan de Moccro Maffia zou hebben geleverd, en Willem van H. blijven zeker drie maanden vastzitten. De verwachting is dat de inhoudelijke behandeling pas in de zomer gaat plaatsvinden.
Raadsman De Leon vreest dat zijn cliënt Van H. niet zo veel tijd heeft. “Zijn gezondheid hobbelt in rap tempo achteruit. Ik denk dat hij het einde van de rit niet eens haalt.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.