Zetten extra miljoenen voor ouderenzorg zoden aan de dijk?

5 december 2015 om 07:53
nl
Staatssecretaris Van Rijn maakte vrijdagmiddag bekend 200 miljoen extra uit te trekken voor de huishoudelijke hulp. Daarnaast komt er ook nog eens 300 miljoen bij voor de thuiszorg. Maar zetten al die miljoenen ook zoden aan de dijk?
Profielfoto van Verschuren Corné
Geschreven door
Verschuren Corné

Deze week hield Omroep Brabant samen met KBO-Brabant de week van de ouderenzorg. Ouderen vertelden hun ervaringen met de ouderenzorg in Brabant. Algemene opinie: minder zorg en minder hulp, maar wel een hogere eigen bijdrage.
Dus zijn al die miljoenen een lichtpuntje. "Ja en nee", zegt Marieke Pette van KBO-Brabant. "Aan onze bevindingen dat de hulp per gemeente anders is geregeld, zullen de miljoenen van de staatssecretaris niets veranderen. De enige zekerheid is dat degenen die hulp komen verlenen ook fatsoenlijk worden betaald."
Bijzondere initiatievenVolgens Pette geeft het extra geld ook de mogelijkheid om bijzondere initiatieven te laten bestaan. "Bijvoorbeeld in de gemeente Drimmelen, waar tegen een laag tarief zorg kan worden ingekocht. Daar kunnen nog meer ouderen gebruik van maken." De vertegenwoordigster van de KBO moedigt ouderen bij hun gemeente goed te informeren naar de zorgmogelijkheden. Verder zijn er bij de ouderenverenigingen cliëntondersteuners die weten wat er speelt en een goed advies kunnen geven."
132 meldingen kreeg Omroep Brabant binnen bij het in het leven geroepen poetsmeldpunt. In vrijwel alle gevallen waren mensen ontevreden over de manier waarop de huishoudelijke hulp in hun gemeente is geregeld.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.