Video

Amphia Ziekenhuis: ‘Minder resistente bacteriën in kippenvlees van Jumbo en andere supermarkten’

5 december 2015 om 17:59
nl
Het aantal multiresistente bacteriën op het kippenvlees van de Veghelse supermarktketen Jumbo en van andere supermarkten is enorm gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van het Amphia Ziekenhuis in Breda, zo meldt de NOS zaterdag. Het gaat om bacteriën die ongevoelig zijn voor de werking van verschillende typen antibiotica.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

De onderzoekers keken naar bacteriën die door toedoen van het enzym ESBL ongevoelig zijn voor de werking van voor mensen belangrijke antibiotica. In juni en juli bevatte 47 procent van het kippenvlees uit vier verschillende supermarktketens ESBL-bacteriën.
ZIE OOK: Verband ontdekt tussen MRSA en eten kippenvlees: 'Zorgelijk, maar ik eet er geen stukje minder om'
Afname antibioticagebruikDat is een fikse daling ten opzichte van 2013/2014. Toen bevatte nog 84 procent van de geteste kippenvleesmonsters multiresistente bacteriën. De daling komt door een sterke afname van het antibioticagebruik in de intensieve veeteelt.
Met name voor mensen die kwetsbaar zijn, zoals kinderen, ouderen, chronisch zieken en patiënten die onlangs een zware operatie hebben ondergaan, kunnen multiresistente bacteriën een gevaar opleveren.
ZIE OOK: 'Minder antibiotica voor kippen'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.