'Zwaar aangeslagen na verlies levenswerk': antieke poppen theater Kris-Kras in Beek en Donk gestolen

6 december 2015 om 17:45 • Aangepast 21 november 2020 om 14:17
nl
'Zwaar aangeslagen' is professioneel poppenspeler Benk Janssen van poppentheater Kris-Kras uit Beek en Donk naar eigen zeggen. Zijn vrachtwagen met daarin onder meer twaalf antieke poppen is in de nacht van zaterdag op zondag gestolen. En daarmee is ‘zijn levenswerk’ verdwenen, verwoordt hij zijn gevoel.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

Vooral de antieke Jan Klaassen-set die bestaat uit twaalf antieke poppen, is voor Benk onmisbaar. Hij kreeg de set in 1973 van een Limburgse pater. “Zijn ziel en die van mij zitten erin”, vertelt hij zondagmiddag nog altijd verdwaasd.
Hij denkt trouwens niet dat de dieven specifiek uit waren op zijn poppen. “Het ging hen waarschijnlijk om de vrachtwagen”, legt hij uit. “Bepaalde spullen hebben ze namelijk al gedumpt. Maar de koffer met antieke poppen helaas nog niet.”
'Vrachtwagen was magazijn'Andere spullen die hij kwijt is, zijn onder meer toneelverlichting, zijn poppenkast, tientallen andere poppen en stoeltjes en bankjes die hij gebruikt bij zijn voorstellingen. “Ik gebruikte mijn vrachtwagen als magazijn. Alles zat er dus in”, legt hij uit.
De spullen zaten in een kleine, witte vrachtwagen. Het gaat om een Volkswagen van het type LT40 met het kenteken VF-LG-07. Deze werd gestolen vanaf een parkeerplaats tegenover het huis van Benk, op de hoek van de Lange Zwaard en de Pater Becanusstraat in Beek en Donk. De dief of dieven sloegen volgens de politie toe tussen elf uur zaterdagavond en vijf uur zondagochtend.

Wachten op privacy instellingen...

Duizenden euro'sDe waarde van de spullen is volgens Benk moeilijk in te schatten. “Maar naast veel emotionele waarde, schat ik de schade toch zeker op enkele duizenden euro’s”, zegt hij. En dan heeft hij de vrachtwagen nog niet meegeteld. De spullen die de dieven al hebben gedumpt, zijn langs een zandpad achter de voetbalvelden van Sparta 25 in Beek en Donk gevonden.
En nu hoopt Benk dus dat de dieven ook de rest van de voor hem waardevolle spullen dumpen. Zodat hij zijn voorstellingen weer kan spelen, zoals hij al tientallen jaren doet.
Vrijdag weer een voorstellingVrijdag staat er weer een voorstelling gepland. Wanneer hij zijn spullen dan niet terug heeft, kan hij poppen van een bevriende collega uit Sint-Oedenrode gebruiken, poppenspeler Luuk Petersen die in 2002 iets soortgelijks overkwam. Maar het liefst speelt Benk natuurlijk met zijn eigen poppen.
De gestolen vrachtwagen is helemaal wit. Op de zijkant van de laadbak is nog vaag de naam van de vorige eigenaar te zien ‘catering de koppelen’. Mogelijk heeft de gestolen vrachtauto aan de linkerachterkant schade opgelopen. Bij het wegrijden zijn de daders namelijk tegen een andere auto aan gereden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.