Kunstenaar Frank Kastelein moet nu echt weg uit Fort de Hel: 'Het is voorbij' - Omroep Brabant
Video

Kunstenaar Frank Kastelein moet nu echt weg uit Fort de Hel: 'Het is voorbij'

7 december 2015 om 08:57 • Aangepast 21 november 2020 om 14:17
nl
Kunstenaar Frank Kastelein en de Stichting Vrienden van Fort de Hel moeten op 31 maart 2016 het fort in Helwijk hebben verlaten. Na jarenlang geruzie rond klachten van omwonenden over overlast zegde de gemeente Moerdijk het huurcontract vorig jaar op. De rechter heeft dat vrijdag toegewezen.
Profielfoto van te Veele Robert
Geschreven door
te Veele Robert

De situatie was volgens de gemeente onhoudbaar geworden en leidde tot oneindig veel strijd. Juridische procedures kostten enkele honderdduizenden euro's aan gemeenschapsgeld, aldus de gemeente.
'Afscheid nemen'Wethouder Thomas Zwiers is blij dat er een einde is gekomen aan de strijd. "Als samenwerking niet blijkt te werken, moet je afscheid nemen. We gaan nu op zoek naar een nieuwe huurder die gericht is op én samenwerking én de culturele waarde van het fort weet te verzilveren."
Frank Kastelein is teleurgesteld: "De beslissing van de rechter viel rauw op ons dak. Wij hebben de afgelopen twintig jaar onze ziel en zaligheid in dit project gestopt. Een vervallen monument helemaal gerestaureerd met vrijwilligers, allerlei culturele en sociale activiteiten opgezet die duizenden bezoekers trekken. Dat is nu voorbij."
Hoger beroepDe gemeente en Stichting Vrienden van Fort de Hel kunnen nog in hoger beroep tegen het vonnis. De gemeente gaat dit niet doen. Frank Kastelein gaat bekijken op het beroep zinvol is.
Inmiddels is de stichting op social media acties begonnen om het fort te redden. Kastelein: "Mensen zijn bang dat het fort gaat verpauperen." De kunstenaar heeft al veel steunbetuigingen gekregen.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.