Een fietsenwinkel en nog vier bijzondere inzamellocaties voor de voedselbank: 'Het kan en het helpt'

7 december 2015 om 12:41 • Aangepast 21 november 2020 om 14:16
nl
Waar? Bij een doodnormaal rijtjeshuis. Een fietsenwinkel. De studio van Omroep Brabant. Een fitnesscentrum. Een cafetaria. Meer dan dertig scholen. De scouting. Een wereldwinkel. De SP. Waar eigenlijk niet? Op meer dan tachtig plekken is het de komende weken mogelijk om producten in te leveren voor de actie Samen Voor de Voedselbank.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

Op meer dan zestig locaties ( hier op de kaart) worden de producten de komende weken ingezameld. Daarnaast trekt de karavaan langs twintig locaties en is het mogelijk om producten in te leveren bij onze studio in Son. Bij die zestig locaties zijn een aantal die nog even extra opvallen.
Want wat doet een fietsenwinkel in die lijst? Lisette van Giant van Bebber in Tilburg is vrij duidelijk over waarom ze met hun winkel meedoen aan Samen Voor de Voedselbank. “Ik heb een aantal vrienden die er gebruik van maken of hebben gemaakt en ik weet hoe enorm zij zijn geholpen door de voedselbank”, spreekt ze vol lof. “We hebben een grote winkel, ik heb de ruimte, dus als je elkaar kunt helpen, moet je dat doen. Ik hoop dat mensen spontaan reageren en hun hart laten spreken.”
'Er is geen reden om het niet te doen'Het kan, dus waarom niet. Zo denken Peter en Ria van Schalen uit Lierop er ook over. Het echtpaar had altijd een fotozaak aan huis, al is die normaal gesloten. “Maar met de voedselbankactie hebben we ‘m weer open gedaan. We wilden vorig jaar wel wat geven, maar wisten niet hoe we het moesten inleveren. Toen besloten we om te helpen door zelf een inzamelpunt te starten. We hebben ruimte, tijd, en het is ook nog eens enorm gezellig. Eigenlijk is er geen reden om het niet te doen.”
Een fietsenwinkel, een fotozaak, een fitnesscentrum. Bij Curves in Den Bosch weten ze het ook wel de komende weken. “Normaal gesproken voeren we in februari actie voor de voedselbank”, vertelt Esther van het fitnesscentrum. “Maar nu we dit zagen zijn we aangehaakt. Dit is ook een soort ontmoetingsplek, mensen hebben heel veel contact. Dat maakt het ook zo leuk. En we verwachten en hopen dat we heel erg veel gaan ophalen.”
Maar producten afleveren kan ook in Someren-Eind, bij een oud SRV-pand. Dat was vroeger een supermarkt waar ook de supermarktwagens werden geladen. Ton Bennenbroek kocht het pand om het samen met Toos Claessens op te knappen. “Maar daar zijn we nog niet aan begonnen, dus we dachten: we maken er een inzamelpunt van. Twee weken lang gaan we elke avond aan de slag. Ik heb er echt heel veel zin in, we hebben al enorm veel promotiewerk gedaan", zegt Claessens.
'Ik wil best heel Geldrop doorfietsen hoor'En dan zijn er nog Karin en Bert de Jonge uit Geldrop. Bert de Jonge haalde vorige jaar door de hele provincie levensmiddelen op en heeft ook dit jaar twee weken vrij genomen om als voedselbankchauffeur door Brabant te rijden. “We zagen vorig jaar een stel uit Lierop, die hun winkel had opengesteld (Peter en Ria van Schalen, red.). Vorig jaar heeft de actie zo veel indruk gemaakt, dus we wilden nu ook helpen”, zegt Karin.

Wachten op privacy instellingen...

“Vier halve dagen per week is ons eigen huis een inzamelpunt en door het hele dorp heb ik posters opgehangen. En als mensen niet langs kunnen komen kunnen we het ophalen. Mijn man kan rijden en ik wil heel Geldrop wel doorfietsen hoor. Wij staan er klaar voor.”
En met Karin en Bert zijn tientallen, honderden Brabanders er klaar voor. Luister hier radioreportages die al eerder gemaakt zijn over bijzondere locaties waar voedsel wordt ingezameld.
Lees alles over de actie Samen voor de Voedselbank op omroepbrabant.nl/voedselbank

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.