Oermodel van de Bossche bollen te koop op veiling in Rotterdam

7 december 2015 om 13:41
nl
Op een veiling in Rotterdam duikt volgende week een bijzonder stukje Brabantse geschiedenis op. Het Vendu-Notarishuis veilt twee maquettes die de in 2014 overleden architect-kunstenaar Dries Kreijkamp maakte van zijn Bossche bolwoningen. Op dezelfde veiling wordt een groot aantal beelden van Kreijkamp geveild.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Kreijkamp was er zijn hele leven van overtuigd dat de bolvorm een mooie vorm was voor huizen. In Den Bosch zijn er in de jaren tachtig vijftig gebouwd van beton maar verder durfde geen enkele gemeente het aan. Ook niet nadat Kreijkamp nog een model van polyester had ontwikkeld.
Paar honderd euroHet Vendu-Notarishuis veilt over een week een grote hoeveelheid werk van Dries Kreijkamp. De twee maquettes komen uit het atelier van de kunstenaar. Er is er een van doorzichtige kunststof; één is er helemaal wit zoals de betonnen bolwoningen in Den Bosch ook zijn. De veiling verwacht dat de modellen een paar honderd euro opbrengen.
De maquettes zijn komend weekeinde te zien bij het notarishuis. In een tuin in Geffen zijn zaterdag de soms metershoge beelden van Kreijkamp te zien die ook geveild worden. Ook aan die beelden is te zien dat de kunstenaar een voorliefde had voor ronde vormen.
PolyesterOp het terrein in Vlijmen waar Kreijkamp woonde, stonden jarenlang twee bolwoningen van polyester. Het veilinghuis had die ook graag geveild maar de twee bollen hadden al een andere bestemming gekregen.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.