Medewerkers ontslagen na schokkende undercoverbeelden nertsenfokkerij, NVWA start onderzoek

7 december 2015 om 19:40
nl
De drie medewerkers van nertsenfokkerij Rios Mink die op undercoverbeelden op brute wijze nertsen in een gaskist gooien, worden op staande voet ontslagen. Dat meldt de eigenaar van het Rosmalense bedrijf, Jos van Deurzen, aan Omroep Brabant. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) is inmiddels een onderzoek begonnen.
Profielfoto van Vorstermans Ron
Geschreven door
Vorstermans Ron

De betrokken medewerkers waren al jaren bij het bedrijf in dienst. “Dit gedrag kan natuurlijk niet”, vertelt de eigenaar nadat het bedrijf aanvankelijk niet op de kwestie wildes reageren.
“Bij ons moet iedere werknemer een cursus volgen. De mensen op dat filmpje wisten hoe het wél moest. Vandaar dat hierover geen enkele discussie mogelijk is: zo ga je niet met dieren om.”
UndercoverbeeldenMaandag werden undercoverbeelden vrijgegeven van nertsen die op brute wijze in een gaskist worden gesmeten bij de nertsenhouderij in Rosmalen. De beelden zijn vorige week gemaakt door activisten van Stichting Animal Rights.[youtube:body:https://youtu.be/277hlT-hDF4]Op de beelden is te zien hoe medewerkers van de nertsenfokkerij de dieren uit een kooi pakken en in een gaskist smijten.Wanneer een van de nertsen op de grond valt, lijken de medewerkers het beestje op de grond klem te zetten met hun voet, om het dier daarna te vergassen.
NVWA-onderzoek en KamervragenStichting Animal Rights heeft de beelden opgestuurd naar de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) en een klacht ingediend. De NVWA is maandag een onderzoek begonnen naar het bedrijf.
“We gaan nu eerst rustig analyseren wat we op dat filmpje zien, pas daarna kunnen we bepalen wat voor overtredingen er zijn begaan", aldus een woordvoerder.
Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, gaat Tweede Kamervragen over de praktijken bij het bedrijf stellen. "Mag nooit meer dieren houden, eigenaar moet worden bestraft", zo licht Thieme toe in een tweet.[tweet:body:https://twitter.com/mariannethieme/status/673838342723735552]Rios Mink vaker in opspraakRios Mink kwam eerder al in opspraak. Voor de Bossche Volkspartij is de maat vol. De partij vindt dat een passende actie op zijn plaats is en vraagt Burgemeester en Wethouders de vergunning van het bedrijf onmiddellijk in te trekken voor bepaalde of onbepaalde periode.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.