Video

Marco vertelt openhartig hoe het is om naar de voedselbank te gaan: 'Even wat ademruimte'

7 december 2015 om 20:02
nl
Tijdens de actie Samen Voor de Voedselbank kiest Omroep Brabant elke dag een ‘Held van de dag’. De Held van maandag is Marco Buijs uit Breda. Buijs loopt nu twee jaar bij de voedselbank en is daar erg openhartig over.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

Verslaggever Floyd Aanen sprak lang met hem. Over hoe het is om gebruik te moeten maken van de voedselbank, waardoor hij er terechtgekomen is en hoe hij de toekomst ziet.
'Voedselbank moet uit het negatieve'Marco heeft een missie. Hij wil naar eigen zeggen ‘het negatieve’ eraf halen als het gaat om de voedselbank. Mensen bij de voedselbank zijn geen profiteurs, zegt hij. "Het is een hard gelag, maar ik ben ook blij dat het er is. Het is even wat ademruimte." Marco verloor zijn baan, moest de WW in en belandde uiteindelijk in de bijstand. "Dan blijft er weinig geld over", verzucht hij.
Verslaggever Floyd Aanen, die zelf een week leeft op bijstandsniveau en daarover blogt, werd positief verrast door Buijs. Na hun gesprek, dat ze hadden toen Aanen zijn eerste voedselpakket ging halen, stopte Buijs snel zijn bakje aardbeien in de tas van de journalist. “Want jij zal het wel hard nodig hebben. Je bent dit helemaal niet gewend”, sprak Buijs.
'Altijd positief blijven'Over de toekomst is de Bredanaar positief. Hij mag dan wel afhankelijk zijn van die voedselpakketten, maar het wordt beter, denkt hij. "Ik blijf hoop houden op een beter perspectief." Ook als hij praat over de voedselbank hoor je die positieve instelling. "Je krijgt genoeg eten. Je moet wel wat creatief zijn, maar dan kom je echt al een heel eind."
Hij wil mensen laten inzien hoe het leven is als je van eten en drinken afhankelijk bent van anderen. Daarom heeft hij onze verslaggever uitgenodigd om woensdagavond te komen eten. “Dat neem ik graag aan”, zegt Aanen. “We kunnen onze voedselpakketten dan samenvoegen en kijken wat we kunnen maken. Het lijkt me heel interessant om nog meer verhalen te horen van Marco.”
De komende weken kiest Omroep Brabant iedere dag een Held van de Dag die extra in het zonnetje wordt gezet. Aan het eind van de actie wordt dan een definitieve held gekozen. Lees alles over de actie Samen voor de Voedselbank op omroepbrabant.nl/voedselbank.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.