Video

'Hartverwarmend!' Samen Voor de Voedselbank editie 2015 maakt vliegende start

7 december 2015 om 19:05 • Aangepast 21 november 2020 om 14:15
nl
"Hartverwarmend", noemt projectleider Gabrina Kikkert van Omroep Brabant de eerste dag van Samen Voor de Voedselbank. "We zijn enorm tevreden met de eerste dag, nu zijn we echt los. Het blijft bijzonder om te zien wie er producten komen brengen. Jonge kinderen, oudere mensen met een heel verhaal. Ik heb zin in de komende twee weken."
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

Op tientallen locaties door de provincie brachten Brabanders de eerste levensmiddelen van deze twee weken. En er kwam een hele hoop binnen. De producten die op het lijstje stonden (pasta, pastasaus, rijst, soep in blik, groente en fruit in blik, zoet beleg, koffie/thee, houdbare melk), maar ook producten die officieel niet op het lijstje staan.
Kijk op deze kaart waar er bij jou in de buurt spullen worden ingezameld.
‘We hadden veel te veel spullen’Dat werd bijvoorbeeld gedaan door Sam en Marijke Rozemond, die met vier volle dozen de studio in Son binnen kwamen gelopen. Ze hadden eens goed in de kasten gekeken, concludeerden dat hun voorraad veel te groot was en brachten meer dan zestig producten naar het inzamelpunt. Van pasta en pastasaus tot cadeautjes en olijven.
“Anders staat het toch maar in de kast”, zegt Marijke. “En onze voorraad was gewoon te groot. Kleding brengen we ook naar de kledinginzameling. Bij voedsel wisten we niet wat me moesten doen, maar toen we hoorden van de voedselbankactie zijn we even flink de kast in gedoken. Weggooien is zonde, dan geef ik het liever weg.” De voedselbank is er blij mee, zolang de spullen maar houdbaar zijn.

Wachten op privacy instellingen...

‘Kinderen kunnen met ouders komen’In Oisterwijk is basisschool Den Akker voor het eerst inzamelpunt, vertelt Melanie van de Sanden van de ouderraad. “Enorm leuk is dat! Groep 4 heeft al geposeerd. Het inzamelpunt wordt gerund door ouders en leerkrachten, maar de actie wordt wel besproken met de kinderen. Ze kunnen dus ook met hun ouders producten komen inleveren.”
Vorig jaar heeft Van de Sanden zelf producten ingezameld. "Die zijn we toen naar Tilburg gaan brengen. Dat was leuk, maar toen bedachten we dat we het ook op school konden organiseren. De kinderen krijgen nu allemaal een flyer mee naar huis met informatie over de twee goede doelen die we dit jaar steunen. Zo maken we ze bewust van wat er aan de hand is."
De KaravaanDe komende twee weken trekt de Karavaan door de provincie. Iedere dag doet deze Karavaan twee Brabantse locaties aan. Maandag werd er afgetrapt in Schijndel en Deurne, dinsdag trekt de Karavaan verder naar Den Bosch en Dongen. Daar worden op locatie producten ingezameld.
Dat wordt gedaan door medewerkers van Defensie en van Omroep Brabant. "Schijndel was trots om te doneren", vertelt verslaggeefster Arianne de Jong die ter plekke was. "De burgemeester was er, Christel de Laat was er, Schijndel wilde echt meehelpen." En dat zagen ook andere werknemers:

Wachten op privacy instellingen...

Samen voor de VoedselbankHet zijn slechts een paar voorbeelden van hoe door de hele provincies mensen in actie komen om levensmiddelen te verzamelen en in te leveren op een van de punten. Sommige op hele kleine schaal, anderen op grootse wijze. De komende weken zullen veel verhalen te lezen zijn op omroepbrabant.nl/voedselbank.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.