Video

PSV bereikt achtste finale Champions League na winst op CSKA Moskou

9 december 2015 om 08:46 • Aangepast 21 november 2020 om 14:14
nl
Voor het eerst in negen jaar heeft PSV de achtste finale van de Champions League bereikt. Een 2-1 overwinning dinsdagavond in eigen huis tegen CSKA Moskou bleek voldoende te zijn voor de tweede plek in groep B en plaatsing voor de knock-outfase van de Champions League.
Profielfoto van van Doorn Bert
Geschreven door
van Doorn Bert

Ook VfL Wolfsburg is door naar de volgende ronde van de Champions League. Manchester United werd derde en gaat door naar de Europa League.
ZIE OOK: Glunderende Phillip Cocu na thuiszege op CSKA Moskou: 'Een bijzonder avond voor PSV'
Prestatie van formaatPlaatsing voor de knock-outfase van het Europese miljoenenbal is voor PSV een prestatie van formaat: het is negen jaar geleden dat een Nederlandse club de groepsfase van de Champions League overleefde. Bovendien werd er voor de kansen van de Eindhovenaren geen stuiver gegeven na de loodzware loting met louter clubs met meer geld uit grote competities. De spelers toonden zich echter strijdvaardig en de club weigerde de doelstelling en de ambitie bij te stellen: overwinteren in Europa was het doel, het liefst in de Champions League.

Wachten op privacy instellingen...

En hoewel de ploeg in de vaderlandse competitie wisselvallig presteerde, werd in Europa bijna steevast een veel hoger niveau gehaald. PSV begon de groepswedstrijden met een enorme stunt door in eigen huis Manchester United te verslaan (2-1), in Moskou werd een slechte helft gespeeld en verloren (3-2). PSV liet zich aftroeven in Wolfsburg (2-0), maar revancheerde zich in eigen huis met dezelfde cijfers. In Manchester werd een belangrijk punt gepakt (0-0).

Wachten op privacy instellingen...

Bloednerveuze avondIn het cruciale slotduel tegen CSKA Moskou telde eigenlijk alleen de winst. Het Eindhovense publiek besefte zich dat en ging weer vierkant achter de ploeg staan. Het Philips Stadion kolkte dinsdagavond. Eindhoven beleefde een bloednerveuze avond die alle kanten op ging en alles, niets of een troostprijs kon opleveren.
PSV was niet zo veel in balbezit als werd verwacht en CSKA loerde niet alleen op de counter. Beide ploegen kregen kansen. De wedstrijd ontbrandde een kwartier voor tijd toen de Spaanse scheidsrechter Fernández Borbalán de bal op de stip legde na een overtreding van Andrés Guardado op Zoran Tosic. Sergej Agnesjevitsj schoot binnen.

Wachten op privacy instellingen...

De Jong en Pröpper maken afPSV trok de stand snel gelijk door een doelpunt van Luuk de Jong. Davy Pröpper zorgde vijf minuten voor het eind van de reguliere speeltijd voor een zinderende ontlading door een geplaatst schot in de linkerhoek.
ZIE OOK: PSV-aanvoerder Luuk de Jong geschorst voor volgende Champions League-duel: 'Daar baal ik erg van'
Het Europese avontuur van PSV in de Champions League krijgt in februari een vervolg. Maandag maakt de loting duidelijk wie de volgende tegenstander is.
ZIE OOK: PSV’er Joshua Brenet is niet bang voor FC Barcelona: ‘Messi, Suarez en Neymar gaan we opeten’

Wachten op privacy instellingen...

Afgang Manchester UnitedIn groep B van de Champions League heeft VfL Wolfsburg zich voor de eerste keer in de clubhistorie geplaatst voor de achtste finales. De Duitse ploeg was dinsdagavond op eigen veld met 3-2 te sterk voor Manchester United, de ploeg van trainer Louis van Gaal. Wolfsburg gaat als poulewinnaar door, met PSV als nummer twee.
ZIE OOK: Zege op CSKA Moskou levert PSV ook financiële meevaller op
Voor Manchester United, dat ook in de Premier League nogal stroef draait, was het de vierde keer dat de groepsfase van de Champions League geen ticket voor de knock-outfase opleverde. Eerder sneuvelde de Engelse grootmacht vroegtijdig op het kampioenenbal in de seizoenen 1994-1995, 2005-2006 en 2011-2012. De ploeg van Van Gaal moet na de winterstop als nummer drie verder in de Europa League.

Wachten op privacy instellingen...

LiveblogOmroep Brabant deed verslag van de wedstrijd in een liveblog. Deze is hier in een groot scherm terug te lezen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.