Video

'Mogelijk meerdere lijken doorgeschoven?', Best betaalt zes ton voor geannuleerde grondaankoop

8 december 2015 om 01:53 • Aangepast 21 november 2020 om 14:14
nl
De gemeenteraad van Best heeft maandagavond met enige tegenzin ingestemd met een schadevergoeding van zes ton voor een geannuleerde grondaankoop. Sinds 2004 toonde de gemeente interesse in een stuk grond ter grootte van 5,5 hectare, ongeveer tien voetbalvelden, maar in 2011 besloot de gemeente de grond alsnog niet te kopen.
Profielfoto van Triki Ferenc
Geschreven door
Triki Ferenc

In die tussentijd verjaagde de gemeente een potentiële koper voor de grond, waarna de familie aan de Broekstraat in Best met de grond bleef zitten. Die bouwgrond was eigenlijk bedoeld voor een nieuwbouwwijk die er nooit zou komen.
'Tekenen bij het kruisje'Daarop stapte de familie naar de rechter. Die stelde de grondeigenaar in het gelijk, waardoor het college in gesprek moest met de familie voor een schadevergoeding die neerkomt op 600.000 euro. De gemeenteraad moest daar nog wel groen licht voor geven en deed dat na een lange raadsvergadering.
Een deel van de gemeenteraad baalde dat het college de situatie lange tijd onder de pet heeft gehouden. ''We moeten nu snel tekenen bij het kruisje, anders gaat de deal niet door en worden de kosten nog hoger'', verwoordt raadslid Bisschops van Lokaal Best.
Publiek en pers de zaal uitEen ander probleem voor de raad was de geheimzinnigheid rondom het dossier. Bepaalde delen mochten daarvan mochten niet naar buiten komen. Burgemeester en wethouders hadden hiervoor gekozen om de privacy van de familie te beschermen en uit angst voor anderen die een soortgelijke zaak tegen de gemeente aan zouden spannen.

Wachten op privacy instellingen...

De gemeenteraad koos ervoor alle stukken zonder publiek in te zien. Ondanks dat is de ChristenUnie bang dat er meer claims komen. ''Mogelijk zijn er meerdere lijken met een doorgeschoven houdbaarheid? Deze zaak is ook in 2010 doorgeschoven door het toenmalige college.''
'Dit nooit meer'Verantwoordelijk wethouder Marc van Schuppen garandeert er dat nooit meer op deze manier geprobeerd wordt grond te kopen. ''We hadden niet verwacht dat dit zo'n financiële consequenties zou hebben.''
Hij lichtte de raadsleden verder in: ''Anders hadden we de raad eerder geïnformeerd. We gaan nooit meer op een soortgelijke manier onderhandelen.''

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.