Yvette maakt taarten voor vogels: 'Wel opletten dat ze geen obesitas krijgen!'

ETTEN-LEUR - Prachtige, sprookjesachtige taarten staan er in de achtertuin van Yvette Zijffers (48) uit Etten-Leur. Maar de tulbanden zijn niet bedoeld om op te eten, althans niet door mensen. De zelfgemaakte ‘vogeltjestaarten’ zitten vol zaden, pitten en ander vogelvoer. Yvette verkoopt haar gebak online, aan vogelliefhebbers. Het begon allemaal toen Yvette op internet een foto zag van een vogeltaart. "Toen dacht ik: goh, dat kan ik ook!"
“Ik ben altijd wel dol op vogeltjes geweest, om ze te voeren. En dat ging dan met een handje zaad hier en daar.” Maar toen ze een paar jaar geleden verhuisde naar een huis met een grotere tuin, ontwikkelde haar passie voor vogels zich pas echt.

‘De buitenlucht is mijn oven’
De basis van haar taarten en gebakjes is plantaardig frituurvet, zaden, pitten en ander vogelvoer. Yvette ‘bakt’ haar taarten in de buitenlucht. “De buitenlucht is mijn oven. De taarten moeten altijd een dag stollen, hard worden. Dan kan ik ze de dag erna gaan versieren, met bijvoorbeeld appeltjes en besjes.”

Gewone bakkers bakken het hele naar door, maar Yvette niet. "Het moet koud genoeg zijn, zodat de taarten buiten kunnen stollen." Maar is niet de enige reden. "Zeker als het vriest dan kunnen ze de grond niet in om insecten te vinden, wormpjes enzo. Dan hebben ze echt wel wat nodig."

Iets met vogels
Haar passie voor vogels was er stiekem altijd al. Dat is duidelijk terug te zien aan haar interieur. "Dat was me zelf niet opgevallen gek genoeg. Maar ik denk toch dat we daar erg van houden, van de natuur en vogels", lacht ze. Overal komen vogeltjes in terug, van de schilderijtjes aan de muur tot het vogeltje op haar waterketel.

Maar wat is er nu zo mooi aan vogels? “Een mooie vorm hebben ze. Ze zijn heel wendbaar, heel snel. En ja ze zijn vrij, ze vliegen.”

Tompoes van bietensap
Het assortiment van haar webwinkel Vogeltjestaart.nl is inmiddels enorm gegroeid. Naast taarten en tulbanden verkoopt ze ook tompoezen, tulbanden, cupcakes en beschuit. “Het roze van de tompoes maak ik van bietensap.”

Een grote bron van inspiratie is de Efteling. “Dat sprookjesachtige van de Efteling, dat gevoel krijg ik bij de taarten. Een beetje zoals bij het huisje van Hans en Grietjes en het Land van Laaf.”

Niet om op te eten
De gebakjes zijn haast niet van echt te onderscheiden. Dat vinden ook Yvettes klanten. Mieke uit Etten-Leur heeft een aantal gebakjes besteld om als Sinterklaascadeautjes te geven aan haar kinderen. Maar of zij door zullen hebben dat het om vogeltaartjes gaat? "Ze moeten zelf maar zo slim zijn. En anders happen ze maar, spugen ze het wel weer uit", lacht ze.