Video

Rapper Ismo uit Breda vrijgesproken: opmerking over joden wel beledigend maar niet strafbaar

8 december 2015 om 12:44 • Aangepast 21 november 2020 om 14:14
nl
Rapper Ismo is door de rechtbank in zijn woonplaats Breda vrijgesproken. Het nummer Eenmans mag op YouTube blijven staan. De rapper zegt hierin dat hij 'flikkers' geen hand geeft en dat hij 'die fucking joden' nog meer haat dan nazi's.
Profielfoto van Verhoeven Dirk
Geschreven door
Verhoeven Dirk

Het Openbaar Ministerie vindt dat de rapper zich schuldig heeft gemaakt aan belediging van een groep mensen. Maar de rechter stelt dat met het woord flikkers geen homo's worden bedoeld. Ook de uitlating over joden wordt niet strafbaar geacht.
'Eenmans van YouTube'Twee weken geleden eiste het OM een boete van 1500 euro, waarvan 500 voorwaardelijk. Ook wilde de officier dat Ismo de videoclip van het nummer 'Eenmans' van YouTube haalt, omdat hij opzettelijk homoseksuelen en joden in zijn rap zou hebben beledigd.
De zin 'ik haat die fucking Joden nog meer dan de nazi's' is volgens de rechtbank wel beledigend voor joodse mensen, maar valt binnen de grenzen van de vrije meningsuiting. De rechtbank neemt mee dat het eigen aan een rap is dat er grove bewoordingen worden gebruikt en dat er sprake is van overdrijving.

'Vrijheid van meningsuiting'Ismo zelf vindt uiteraard ook dat de uitspraken die hij heeft gedaan binnen de vrijheid van meningsuiting vallen. Volgens hem doet PVV-leider Geert Wilders veel ergere uitspraken en zijn daar ook veel meer aangiftes tegen. Daarnaast vindt hij dat zijn uitspraken verkeerd worden uitgelegd.
Het is niet bekend of het OM in beroep gaat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.