Video

Zit je in de knoop? De Heilige Maria weet raad

8 december 2015 om 23:28 • Aangepast 21 november 2020 om 14:12
nl
Paus Franciscus heeft dinsdag het Heilig Jaar van Barmhartigheid geopend. Voor pastoor Paul Verbeek van de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom een mooie reden voor een dienst. Centraal in die dienst staat een bijzonder schilderij met een afbeelding van de heilige maagd Maria, die knopen ontwart.
Profielfoto van Tessel Linders
Geschreven door

De afbeelding van de knopen ontwarrende Maria is te vinden in de kathedraal in het Duitse Augsburg. Van heinde en verre komen mensen die 'in de knoop' zitten naar die kathedraal toe.
Ook paus FranciscusDaar vragen ze Maria om hulp bij hun problemen. Zo ook een jonge Franciscus, lang voordat hij paus werd. Alle problemen die het pausschap met zich mee konden brengen, werden zo in de handen van Maria gelegd.
Pastoor Paul Verbeek van de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom kocht een paar jaar geleden een replica in Rome. En vond de achtste december een uitgelezen dag voor een bijzondere dienst.
Twee vliegen in één klapNiet alleen omdat de paus op deze dag het Heilig Jaar afkondigde, maar ook omdat op deze dag Maria wordt geëerd. Twee vliegen in één klap dus.
"Het is zo'n pakkend en actueel verhaal. Hoeveel mensen zitten niet met tal van zaken letterlijk in de knoop? Neem de houding van de paus over en leg het neer bij Maria."
Knoop symbool voor problemenDe gelovigen die naar de dienst kwamen kregen van de pastoor een wit lint. Daar konden zij een knoop in leggen, die symbool staat voor hun problemen. Na de dienst legden zij hun knoop bij de afbeelding van Maria.

Wachten op privacy instellingen...

In Argentinië zijn veel gelovigen wél bekend met het fenomeen. Franciscus nam een hele stapel replica's mee naar zijn thuisland. In Nederland is het verhaal nog niet zo bekend.
Pastoor Verbeek hoopt dat met zijn bijzondere dienst een traditie is geboren. Als het aan hem ligt leggen we vanaf nu op 8 december knoopjes bij Maria, in de hoop dat onze problemen worden opgelost.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.