Video

Moord Claudia Oskam toch bewezen: William R. in hoger beroep veroordeeld tot 14 jaar cel

10 december 2015 om 10:03 • Aangepast 21 november 2020 om 14:11
nl
William R. is donderdag in hoger beroep veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf voor het doden van Claudia Oskam uit Zevenbergen. Volgens het gerechtshof in Den Bosch is hij schuldig aan moord op zijn ex-vrouw. Bij het bekendmaken van het arrest klonk er gejuich en gehuil in de rechtszaal.
Profielfoto van Janssen Hans, Robert te Veele
Geschreven door
Janssen Hans, Robert te Veele

Veel familieleden van Claudia zaten in de zaal. William R. was zelf niet bij de uitspraak aanwezig. De straf is hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie. Twee weken geleden eiste de advocaat-generaal bij het gerechtshof twaalf jaar cel voor moord.
Hoger beroepR. werd vorig jaar door de rechtbank in Breda veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. De rechter veroordeelde R. voor doodslag en niet wegens moord. De rechter was er niet van overtuigd dat William zijn ex met voorbedachten rade om het leven bracht. Het Openbaar Ministerie ging hier wel vanuit en ging daarom tegen die straf in beroep.
Het gerechtshof heeft geoordeeld dat er voldoende bewijs is dat R. zijn ex heeft vermoord. Het feit dat de ex-man van Claudia Oskam een zeil en een mes had klaargelegd, was voor de rechter voldoende reden om hem voor moord te veroordelen. De uitleg van William R. hierover werd niet geloofwaardig gevonden.
Meer celstraf dan geëistDat de rechter meer celstraf oplegde dan geëist kwam door de rol die R. speelde na haar verdwijning. Het wordt hem zwaar aangerekend dat hij het lichaam na de moord heeft gedumpt en zelf ook nog mee heeft geholpen bij een zoekactie. Bovendien was één van de kinderen aanwezig in het huis toen Claudia Oskam om het leven werd gebracht.
In het arrest is ook rekening gehouden met het feit dat William R. verminderd toerekeningsvatbaar is en spijt heeft betuigd. Tijdens de behandeling voor het Hof benadrukte R. dat hij ‘het nooit zo heeft gewild’, dat hij ‘geen moordenaar is’ en dat hij therapie krijgt ‘om te zorgen dat dit nooit meer gebeurt’.

Wachten op privacy instellingen...

Gestoken en gewurgdHet lichaam van Claudia Oskam werd begin januari 2014 gevonden in het water van De Roode Vaart net buiten haar woonplaats Zevenbergen. Dit gebeurde op aanwijzing van R. Ze was gestoken met een mes, tegen het hoofd geschopt en gewurgd.
De vrouw en R., haar voormalige echtgenoot dus, hadden ruzie vanwege financiële problemen. "Ik wist niet dat ik zo kwaad kon zijn", vertelde R. tijdens de behandeling van zijn zaak. "Het was echt een explosie van geweld en toen was ze dood”, zei hij ook nog.
De vader en broer van Claudia kunnen hem niet anders zien dan als 'een monster'. ”Hij heeft Claudia gedumpt als een beest." De familie kan het R. niet vergeven. Ze zijn blij met de uitspraak van het gerechtshof. "Een veroordeling voor moord, daar gingen we voor," zegt vader Cor Oskam.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.