Toen een Surinamer op de Bossche markt nog landelijk nieuws was

9 december 2015 om 18:16
nl
Internetveilinghuis Catawiki veilt deze week een groot aantal prenten van de Bossche tekenaar Herman Moerkerk. De prenten zijn afkomstig uit een Bossche privéverzameling; meer wil Catawiki daarover niet vertellen. Opvallend is een prent van 'de eerste gekleurde mens op de Bossche mért'.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Herman Moerkerk (1879 - 1949) was een geboren Bosschenaar. In de tweede helft van zijn leven ging hij in Haarlem wonen. Daar maakte hij tekeningen voor het gezaghebbende tijdschrift De Katholieke Illustratie. Moerkerk had een vlotte manier van tekenen. Hij heeft veel spotprenten gemaakt over de Bossche gemeentepolitiek en ook veel tekeningen over het carnaval.
In elk huis een prent Mede door zijn werk voor de krant was hij in Den Bosch heel bekend. Vincent Verstappen die een boek over de kunstenaar schreef, zegt daarover: 'In bijna elk Bosch huis hing wel een prent van hem".
Moerkerks werk is nog steeds populair. In het ongeveer tien jaar geleden gesloten Bosch Prentenmuseum (aan de Verwerstraat) is nog een grote expositie met werk van Moerkerk gehouden. Later (2008) was er ook nog een expositie in Museum Slager.
90.000 euroCatawiki veilt nu zo'n 150 werken van Moerkerk en schat de opbrengst op 90.000 euro.
Opvallend is een tekening van een keurige donkere heer op de markt in Den Bosch. Achter zijn rug zeggen twee marktvrouwen tegen elkaar: 'Kik d'n dieë z'n eigen 's verduisterd hebbe'. Een grap die nu niet meer zou kunnen maar die toen, aan het begin van de twintigste eeuw, blijkbaar zo in een tijdschrift afgedrukt kon worden.
SurinameVolgens de eigenaar is de man op de prent een lid van een Surinaamse delegatie die aan het begin van de twintigste eeuw een bezoek aan Den Bosch bracht.
De veiling op Catawiki loopt nog tot en met 12 december.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.