Genocide in Brabant: Julius Caesar slachtte de Germanen af bij Maren-Kessel

9 december 2015 om 22:05 • Aangepast 21 november 2020 om 14:11
nl
Archeologen hebben bij Maren-Kessel de plek ontdekt waar de Romeinse veldheer en staatsman Julius Caesar in 55 voor Christus twee Germaanse stammen vernietigde. Dat maakte de Vrije Universiteit in Amsterdam woensdag bekend.
Profielfoto van Verkuijlen Jos
Geschreven door
Verkuijlen Jos

De Brabantse archeoloog Nico Roymans van de Vrije Universiteit in Amsterdam vertelde in De Wereld Draait Door dat hij tientallen jaren heeft gewerkt aan deze ontdekking. “Al dertig jaar vinden we Romeinse wapens in dat gebied. Die vondsten worden met het jaar spectaculairder.”

Wachten op privacy instellingen...

Bij Maren-Kessel zou dus een veldslag plaats gevonden hebben waarover Julius Caesar uitvoerig schreef in zijn De Bello Galico. Het is de vroegst bekende veldslag op Nederlandse bodem.
BotmateriaalHoe weten we dan zeker dat het om die veldslag gaat? "We hebben het botmateriaal dat we gevonden hebben gedateerd. Al die botten komen uit de eerste eeuw voor Christus", vertelt Roymans. “In de botten zijn verwondingen gevonden van Romeinse wapens. Als je dat dan combineert met de wapens die we hebben gevonden en de tekst van Julius Caesar, dan moet dit de plek zijn.”
AsielDe veldslag die Julius Caesar beschreef, was een slag tussen de Romeinen en twee Germaanse stammen. De stammen kwamen uit het gebied ten oosten van de Rijn en vroegen Caesar om asiel. De veldheer weigerde dit verzoek en gaf zijn troepen opdracht om de stammen te vernietigen.
Het is volgens de onderzoekers voor het eerst dat de aanwezigheid van Caesar en zijn troepen op Nederlands grondgebied is aangetoond.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.