Video

Omstreden beeldengroep Aardappeleters in Nuenen onthuld, eerste selfies gemaakt

9 december 2015 om 22:37 • Aangepast 21 november 2020 om 14:11
nl
De weg er naartoe was nogal hobbelig, maar nu de beeldengroep De Aardappeleters er eenmaal staat gloeit heel Nuenen van trots. Onder grote belangstelling werd het beeld in het Park woensdagavond onthuld. En eenmaal ontdaan van zijn brabantsbonte doek liet zelfs de kunstenaar zich meteen met de beeldengroep vereeuwigen. "Natuurlijk zal iedereen dat gaan doen, ik kan dat alleen maar toejuichen."
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

Tegenstanders van de beelden voerden tijdens de onthulling een stil protest met twee minieme borden: een met de woorden 'Sorry Vincent' en het andere met een getekende melkkoe waarbij de kop vervangen was door het hoofd van Vincent van Gogh. Hun protesten vielen in het niet bij het enthousiasme van de andere Nuenenaren over het beeld. "Het is een verrijking voor het dorp. Ik snap niet dat iemand ertegen kan zijn", zegt een bezoeker. "Het is fantastisch gemaakt."

Wachten op privacy instellingen...

'Overal maken mensen foto's'Kunstenaar Peter Nagelkerke heeft alle kritiek op het beeld grotendeels aan zich voorbij laten gaan. Dat critici bang zijn voor 'selfies' van toeristen in de beeldengroep vindt hij geen probleem. "Dat doen mensen ook met Einstein, of met de burgers van Calais, overal maken mensen foto's, ook met zichzelf erop."
"Ik zou het juist toejuichen als toeristen thuiskomen met een kiekje van mijn beeld, dat vind ik wel leuk", voegt de kunstenaar er nog aan toe. Meteen na de onthulling namen de eerste Nuenenaren al plaats op de lege stoel in de beeldengroep. En stonden de fotografen klaar om dat vast te leggen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.