Stuart Bolk uit Geldrop in finale NK Kerstdorpen

9 december 2015 om 22:57 • Aangepast 21 november 2020 om 14:11
nl
Je zou denken dat zijn huis helemaal vol staat met kerstdorpen. Maar dat valt mee bij Stuart Bolk uit Geldrop. En dat terwijl hij zaterdag in de finale van het Nederlands kampioenschap kerstdorp bouwen staat.
Profielfoto van Verkuijlen Jos
Geschreven door
Verkuijlen Jos

NK kerstdorpbouwen. Is dat topsport?“Nou, hahaha, niet helemaal hoor. Althans voor mij niet. Ik vind het vooral een leuke hobby om iets leuks te bouwen in je huiskamer voor Kerst.”
Maar de huiskamer staat niet helemaal vol.“Nee, we houden het op de kast van de tv, in de hoek van de kamer en op de kast aan de andere kant van de kamer. We moeten hier ook nog gewoon kunnen leven.”

Wachten op privacy instellingen...

Wat is het mooiste in je eigen kerstdorp?“Het meest trots ben ik op de Duitse Biergarten. Die is zo gedetailleerd dat het wel een foto van een echte biergarten lijkt.”
Wat is het geheim van de smid?“Waar ik goed in ben is in de details. De details hebben me in de finale gebracht. Alle poppetjes staan bijvoorbeeld op een voetje. In mijn kerstdorp zie je het voetje niet. Ook de kabels voor de lampjes zie je nergens zitten.”
Wat moet je in huis hebben om Nederlands kampioen kerstdorp bouwen te worden?“Een beetje gek zijn. Je moet niet bang zijn voor veel kritiek en mensen die je uitlachen. En je moet heel creatief zijn.”
Over het uitlachen. Je bent nog geen veertig. Het beeld van kerstdorpbouwers is dat het gepensioneerde mensen zijn.“Ja, dat is inderdaad het beeld. Daarom verbazen zoveel mensen er zich over dat ik deze hobby heb.”


Hoe ziet een kerstdorpbouwwedstrijd er uit?“In de halve finale moesten we op een pallet een dorp bouwen met de spullen die we aangereikt kregen. Daar kregen we dan vijf uur de tijd voor. Daar moesten dan minimaal drie en maximaal vijf huisjes in zitten en er moest een draaiend element bij zijn.”
Hoe bereid je je voor op de finale?“Hahaha, niet. Ik ga er onbevangen in. Wat er die dag in me opkomt ga ik bouwen. Ik ga er gewoon een leuke dag van maken.”
Maar je hebt vast een tactiek zaterdag?“Out of the box denken. Wat andere mensen juist niet bouwen, ga ik proberen te maken.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.