Video

Basiliek in Oudenbosch uitgebreid met drie kerkklokken

10 december 2015 om 12:36 • Aangepast 21 november 2020 om 14:10
nl
De basiliek van Oudenbosch zal nooit meer hetzelfde klinken, maar zeker wel luider en mooier. De imposante kopie van de Sint Pieter in Rome krijgt er donderdag drie luidklokken bij. Voordat aan de klus werd begonnen, zegende Pastoor Maickel Prasing de kerkklokken in.
Profielfoto van te Veele Robert
Geschreven door
te Veele Robert

De grote klokken komen uit de toren van de kerk in Standdaarbuiten. De Koninklijke Eijsbouts klokkengieterij in Asten heeft de kerkklokken weer in topconditie gebracht.
KlokkenstoelEen hijskraan hangt het gevaarte later op donderdag in de klokkenstoel in de voorgevel van de basiliek. Daarna worden de klokken aangesloten op een computersysteem.
Met de nieuwe aanwinst kunnen straks in totaal zes klokken over het koepelstadje luiden. "We zijn er heel erg blij mee", laat pastoor Prasing weten. "Met deze extra klokken, kunnen we bij verschillende gelegenheden een ander geluid laten horen. Nu was dat bij bijvoorbeeld een bruiloft of uitvaart hetzelfde."
WeemoedigHet vertrek van de klokken uit de eerder gesloten kerk in Standdaarbuiten zorgde voor weemoedige reacties. Veel mensen waren het daar niet mee eens. "Dat is begrijpelijk. Maar nu zullen we ook voor die mensen luiden", legt Prasing uit.
De klokken worden aanstaande zondagochtend om elf uur voor het eerst gebruikt tijdens het openen van de Heilige Deur van de basiliek. Bisschop Jan Liesen van het bisdom Breda is daarbij aanwezig.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.