Video

Is er een kaasbende actief in Brabant? 'Ze hadden verstand van zaken'

10 december 2015 om 15:03
nl
Dieven maakten eerder deze week zo'n honderdvijftig kazen buit bij kaasboerderij de Zuidgeest in Bergen op Zoom. Een paar dagen later blijkt dat er de laatste tijd meerdere kaasmakers in Brabant slachtoffer zijn geworden van inbrekers.
Profielfoto van Meeuwsen Marrie
Geschreven door
Meeuwsen Marrie

Zo'n drie weken geleden sloegen de dieven toe in Udenhout. Ze gingen ervandoor met achtentachtig kazen, laat kaasboer Joris Mathijssen weten. "We hebben inmiddels extra maatregelen getroffen. Er zijn driedubbele sloten en extra grendels op de deuren gezet."
Hij baalt van de inbraak, maar de kaasboer wil er eigenlijk niet te lang bij stilstaan. "We moeten verder, het werk blijft gewoon doorgaan."
Zelfde werkwijze in UdenhoutDe dieven gingen in Udenhout precies hetzelfde te werk als tijdens de inbraak in Bergen op Zoom weet Marjo Huijsmans van kaasboerderij De Zuidgeest. "De banden van de auto's op het terrein werden lek gestoken en de kazen werden vervoerd met een kruiwagen."
Een paar maanden eerder was het raak in Genderen. Bij boerderij De Lange Hoeve van Mieke van den Heuvel verdwenen in september zo'n tweehonderd kazen uit de opslag. "De dieven wisten waar ze mee bezig waren. Het is een verliespost van zo'n 25.000 euro", zegt Van den Heuvel.
Dieven op camerabeelden"Ze hebben kazen van alle leeftijden meegenomen, ze hebben precies uitgezocht welke ze wilden", legt Van den Heuvel uit. Ze heeft de dieven ook op bewakingsbeeld staan. "Het lijken wel mensen uit Oost-Europa als ik de gezichten zie, maar met infraroodbeelden is dat moeilijk in te schatten", legt ze uit.
In Genderen werden geen banden lek gestoken. "We hebben wel gezien dat ze in ieder geval een wit bestelbusje hebben volgeladen met de kazen."
Illegale kaas op de markt in Den Bosch?Wat moet je als dief met al die gestolen kazen? "Waarschijnlijk gaat het naar het buitenland", weet de Genderense kaasmaker. "Maar vlak na de diefstal bij ons is er ook heel goedkoop kaas aangeboden aan een marktkoopman in Den Bosch", weet Van den Heuvel.
De aanbieder verkocht bollen kaas voor vijfentwintig euro per stuk. "En dat terwijl de marktwaarde van zo'n kaas rond de honderd euro ligt. De marktkoopman heeft die verkoper dan ook weggestuurd."
TrendVolgens Van den Heuvel is er een trend gaande. "Het is echt van de laatste tijd dat er zoveel wordt gestolen. Ik kom uit een kaasfamilie en dit hebben we nog niet meegemaakt."
Of er sprake van een kaasbende is, kan de politie nog niet zeggen. Maar ook zij zijn verbaasd over de bijzondere diefstallen. "Alle zaken worden apart onderzocht, maar als er verbanden zijn dan kijken we daar zeker naar", weet Erik Passchier van de politie. "We denken niet meteen aan een bende, want wellicht missen we dan andere aanknopingspunten."
Lucratieve handelswaarInternationaal blijkt de diefstal van kazen ook een lucratieve handel. In september gingen Italiaanse dieven ervandoor met een lading Parmezaanse kaas ter waarde van bijna een miljoen euro. In Frankrijk werd er vorige maand nog voor vierhonderdduizend euro aan Franse Comté-kazen gejat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.