Video

BioSpares in Nistelrode kan doorgaan met mest verwerken ondanks intrekken vergunning door provincie

10 december 2015 om 17:46
nl
BioSpares in Nistelrode kan voorlopig doorgaan met zijn activiteiten. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch donderdag bepaald. De provincie trok de vergunning van het mestbedrijf in november in, omdat het bedrijf regels zou hebben overtreden.
Profielfoto van Zerrouk Youssef
Geschreven door
Zerrouk Youssef

De installatie kan echter niet per direct worden stil gelegd en ook aan stillegging zijn risico's voor de omgeving verbonden. Het intrekkingsbesluit blijft daarom geschorst.
'Voortdurend overtredingen'De provincie zegt dat het bedrijf de afgelopen jaren voortdurend de regels van de omgevingsvergunning overtrad. In juli kreeg het bedrijf een waarschuwing van de Omgevingsdienst, die namens de provincie optreedt.
Het bedrijf stapte vervolgens naar de rechter die de intrekking van de vergunning voorlopig schorste. De voorzieningenrechter stelt vast dat de meeste overtredingen die GS als reden voor de schorsing aanvoerden, inmiddels zijn beëindigd.
De rechtbank oordeelt dat de provincie het bedrijf terecht kan aanspreken op zijn houding in het naleven van de vergunning, de vergunningsvoorschriften en de algemene regels. Die regels zijn er om de omgeving te beschermen. Het bedrijf lijkt zich hiervan onvoldoende bewust te zijn.
Onomkeerbare gevolgen voor bedrijfHet staat niet op voorhand vast dat het intrekkingsbesluit van de provincie in de bezwaarprocedure stand zal houden. In deze procedure moet ook nog een aantal zaken worden uitgezocht.
De rechtbank stelt dat als de vergunning wordt ingetrokken, de installatie niet meer in werking mag zijn en dit heeft onomkeerbare gevolgen voor het bedrijf.
Rechter is wel bezorgdDe voorzieningenrechter is wel bezorgd voor de omgeving van de mestinrichting. De rechtbank draagt het bedrijf daarom op enkele maatregelen te treffen, zoals het binnen een week opruimen van de naburige percelen. Het bedrijf moet laten zien dat het in staat is in werking te zijn zonder nieuwe overtredingen te begaan.
Als het bedrijf één of meer van de genoemde maatregelen niet tijdig neemt of een nieuwe overtreding pleegt, kan dit voor de voorzieningenrechter aanleiding zijn de schorsing desgevraagd op te heffen of te wijzigen.
Lekkend mestbassinVorig jaar kwam BioSpares in het nieuws door een lekkend mestbassin. Vrachtwagens hebben toen 6000 kubieke meter mest afgevoerd. Ook ontsnapte er gas uit een biovergister doordat een kap lek was.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.