Caesars grote geheimen in bodem Maren-Kessel al eerder vermoed - Omroep Brabant

Caesars grote geheimen in bodem Maren-Kessel al eerder vermoed

10 december 2015 om 18:24
nl
Een massaslachting op Brabantse bodem. Weliswaar meer dan 2000 jaar geleden, maar de Romeinse keizer Julius Caesar heeft aardig huisgehouden in Maren-Kessel, zo blijkt nu. Amateurarcheoloog Piet van Lijssel uit Oss van de Stichting Archeologie Maasland ontdekte in de jaren zeventig al dat de bodem langs de Maas grote geheimen herbergt. "Ik ben blij dat we nu eindelijk veertig jaar na dato in ons gelijk worden gesteld."
Profielfoto van Vries Daan
Geschreven door
Vries Daan

LEES OOK: De volkerenmoord door Julius Caesar in Brabant
Van Lijssel was veertig jaar geleden als amateurarcheoloog al bezig met het afstruinen van Oss en omgeving. "Bij een ontgronding vonden we al vrij snel botmateriaal en oude potten en pannen. En later zelfs hele muurresten met bekapte stenen", vertelt hij.
Contact met beroeps archeologenStichting Archeologie Maasland zocht contact met beroeps archeologen, maar die wilden het verhaal van Van Lijssel niet geloven. "Uiteindelijk kwam er na veel aandringen een professor uit Nijmegen kijken", vertelt hij. "Maar die zei dat het allemaal niet waar kon zijn."
Pas na het opgraven van grote zuilen werd de amateurstichting uiteindelijk in haar gelijk gesteld.
EerherstelVoor Van Lijssel voelt dat gelijk krijgen na al die jaren als eerherstel. "Daar zijn we erg blij mee. We zijn in heel Europa bekend als archeologische stichting, behalve in Oss zelf!"
De stichting gaat nu kijken wat er met de vondsten gaat gebeuren. Van Lijssel: "Misschien willen we er wel een toeristische attractie van maken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.