Samen voor de Voedselbank brengt heftige herinneringen boven bij Maria: 'We moeten meer doen'

10 december 2015 om 18:53
nl
Tijdens de actie Samen Voor de Voedselbank kiest Omroep Brabant elke dag een ‘Held van de dag’. De Held van donderdag is Maria uit Beek en Donk. De voedselbankactie laat haar terugdenken aan haar ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

Als ze ‘s ochtends aan het onbijt zit, met de radio op de achtergrond, wordt de 82-jarige Maria uit Beek en Donk diep geraakt. De afgelopen dagen hoort ze over de actie Samen voor de Voedselbank, waarbij voedingsmiddelen worden ingezameld voor de 13.000 Brabanders die dat nodig hebben.
Het slingert Maria terug in de tijd. 75 jaar terug om precies te zijn. Terwijl ze vertelt wordt goed duidelijk dat de Tweede Wereldoorlog haar nog op het netvlies staat. “In die oorlogsjaren hadden wij het moeilijk. We kwamen uit een groot gezin en mijn ouders moesten dag en nacht werken om te zorgen dat de kinderen eten hadden”, vertelt ze. Ze denkt terug aan de keren dat ze voor eten in de rij moesten staan. Herinnert zich het eentonige eten wat ze hadden. "Vaak kregen we pap."
'Ik hoop dat ze iets extra's kunnen krijgen'Op dit moment is het natuurlijk geen oorlog, maar toch moet Maria er aan denken. “Dan denk ik aan de ouders van kinderen die afhankelijk zijn van de voedselbank. Die mensen hebben het zó zwaar, zó moeilijk. Die willen voor hun kinderen zorgen. En ik hoop dat die in deze dagen iets extra’s kunnen krijgen. Dat vind ik erg belangrijk, dus ik heb een voedselpakket samengesteld voor de actie.”
Zelf vindt ze het de normaalste zaak van de wereld. “Tijdens de oorlog waren wij zielsgelukkig als iemand iets extra’s voor ons deed. Daarna ook. We moeten elkaar toch helpen waar het kan. En als ik ‘s ochtends aan het ontbijt zit kan ik op mijn brood doen wat ik maar wil. Ik heb het niet heel breed, maar ik lijd ook geen honger en kom niets tekort.” Ze zegt het haast beschaamd.
'We kunnen het best missen'“Dan denk ik: verdorie, ik kan ook best wat doen. Dan duik ik de kast in en zie ik dat ik vanalles heb staan daar. Dat komt wel op hoor, maar ik kan het ook missen. En als ik het kan missen dan wil ik het weggeven. Zoals ik al zei: als ik aan zo’n situatie denk komen de herinneringen aan vroeger weer boven.”
Ze wil zelf helpen, maar hoopt ook dat anderen meer willen doen. “Vorig jaar werden er bij onze parochie veertig pakketjes verzameld. Dat is toch veel te weinig”, vraagt ze zich verontwaardigd af. “Met twee miljoen Brabanders moet het mogelijk zijn om overal voldoende op te halen. Dus ik wil de mensen vragen om toch nog eens in de kast te kijken, eerlijk te zijn en uit te zoeken wat je kan missen. En daar een ander mee te helpen. Want dat is belangrijk."
De komende weken kiest Omroep Brabant iedere dag een Held van de Dag die extra in het zonnetje wordt gezet. Aan het eind van de actie wordt dan een definitieve held gekozen. Lees alles over de actie Samen voor de Voedselbank op omroepbrabant.nl/voedselbank.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.