Video

Kerstdorp van Playmobil op station van Breda: 'Ook zonder sneeuw proef je de kerstsfeer' [FOTO'S]

11 december 2015 om 10:46
nl
In Happy Station heeft de trein geen last van sneeuw op de rails. Onvermoeibaar doorkruist het boemeltje een Zuid-duits landschap met bergen en vakwerkhuizen. "Zelfs als er buiten geen sneeuw ligt kun je hier toch de kerstsfeer proeven", zegt Patric van Boven Kaarsmaker. Hij bouwde een kerstdorp van duizenden stukjes Playmobil. "Het is een oude hobby die ik weer heb opgepakt."
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

Happy Station staat in een leegstaande hoek van de stationshal van Breda Centraal en is tachtig vierkante meter groot. De maker werkte er elf dagen aan, samen met vijf vrijwilligers.
"Ik had nog een paar stukjes Playmobil uit mijn jeugd, maar het meeste heb ik de afgelopen maanden verzameld." Voor de kathedraal van het Zuid-duitse dorp liet hij in Spanje ramen maken met een 3D-printer.
'Droom komt uit'Het dorp van Patric van Boven Kaarsmaker heeft zelfs een eigen burgemeester, Marlice Dreessen, in het dagelijks leven VVV-directeur in Breda.
Ze kreeg donderdagavond een ambtsketen omgehangen, gemaakt van aan elkaar geklonken poppetjes van Playmobil. "Voor mij komt een droom uit", grapte ze. "En het fijne is, ik heb geen raad, dus ik mag alles zelf beslissen."
Van Boven Kaarsmaker bedacht zijn kerstdorp een halfjaar geleden. "Ik werk als vrijwilliger in een verzorgingshuis en als ik daar met de kerstboom bezig ben, zijn er altijd veel ouderen die komen kijken. Zo ontstond het idee om het wat groter aan te pakken."
Van kerst naar carnavalEen leegstaande winkel op het station van Breda bleek de perfecte locatie. "We blijven hier tot april, maar we passen het dorp steeds aan. Dus als het straks carnaval is, trekken er optochten door Happy Station."  
Om die veranderingen vorm te kunnen geven, zijn de makers blij met verse aanvoer van Playmobil. "We hebben ook nog ruimte voor meer diorama's, dus als iemand graag bouwt, maar thuis geen ruimte heeft, mag die hier zijn gang gaan."
Happy Station is dagelijks van elf uur 's ochtends tot acht uur 's avonds gratis te bezoeken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.