Nooit meer hutje mutje in de bus? Maandag vuurproef voor nieuwe dienstregelingen bus en trein

12 december 2015 om 16:00
nl
Komt er een eind aan het hutje mutje staan op diverse buslijnen in onze provincie? De nieuwe dienstregeling, die zondag ingaat en veel veranderingen met zich meebrengt, moet een antwoord geven op deze vraag.
Profielfoto van Janssen Hans
Geschreven door
Janssen Hans

Ook het spoorboekje ondergaat wijzigingen, maar die zijn voor treinreizigers in Brabant minimaal. Het meest opvallend: Station Beukenlaan in Eindhoven gaat Station Strijp-S heten.
Testcase voor ArrivaDe ochtendspits, maandag, wordt een testcase voor met name busmaatschappij Arriva. Het regelde de laatste tijd klachten van mensen die zich stoorden aan overvolle bussen. Vooral het vervoer in en om Breda spande de kroon, zo bleek uit de respons van een meldpunt van Reizigersoverleg Brabant.
De bussen op de lijnen 326 (Breda-Oosterhout-Geertruidenberg), 327 (Breda-Oosterhout-Tilburg), 117 (Breda-Zevenbergen-Fijnaart) en 132 (Breda-Baarle Nassau-Tilburg) bestempelden de buspassagiers het vaakst als overvol.
Actie van ChristenUnieOok de fractie van de ChristenUnie in Provinciale Staten nam de klachten hoog op. Het dagelijks bestuur van de provincie werd gevraagd in actie te komen.    
De reacties op het meldpunt waren niet aan dovemansoren besteed. Naar aanleiding van de meldingen is uitbreiding van ritten voorzien op de hoogwaardige Volans-lijnen van Arriva tussen Oosterhout en Breda en Oosterhout en Tilburg. De vervoerder hoopt door extra bussen ook de druk te verlichten op de BrabantLiner. Dit is de pendelbus tussen Breda en Utrecht.
Verder gaat er, vanaf maandag en voor een periode van twee jaar, een buurtbus rijden tussen Etten-Leur en Zevenbergen. Ook gelden er onder meer nieuwe busroutes voor Terheijden en Wagenberg.
Uitbreiding van lijnen in Oost-BrabantOok in Oost-Brabant is het verstandig om goed voorbereid op reis te gaan. Zo wordt in Den Bosch de route van lijn 2 uitgebreid met de Herven. Dit leidt tot een verbetering van de bereikbaarheid van scholen, kantoren en detailhandel.
Lijn 92 (Noordoost-Brabant) kent een flink aantal uitbreiding van ritten. Verder worden onder meer tussen Grave en Cuijk de kleine bussen in de daluren vervangen door grote bussen en worden busverbindingen verlengd.
De extra ritten op lijn 142 en lijn 143 (Oirschot-Reusel-De Mierden), die deel uit maken van een pilot, worden definitief in de dienstregeling opgenomen.
Meer informatieOp arriva.nl/dienstverlening en goedbezigbus.nl kunnen reizigers via de reisplanner meer informatie vinden over de vertrektijden en de nieuwe reismogelijkheden in de regio West- en Oost-Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.