Video

Kunstenaar neemt afscheid na zes weken in verzorgingscentrum: 'Ik heb er zestig oma's bijgekregen'

11 december 2015 om 18:06
nl
Tsjalke Bouma neemt dit weekeinde afscheid van De Wilgenhof in Eindhoven. De kunstenaar woonde zes weken in het verzorgingscentrum. Met een groep bewoners maakte hij een reeks kunstwerken én sloot hij vriendschap. 'Ik heb er zestig oma's bijgekregen,' zegt Tsjalke die toegeeft dat hij met moeite afscheid neemt.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

De Vitalis Woonzorggroep in Eindhoven doet veel met kunst. Schrijvers en theatermakers komen er regelmatig langs. Tsjalke hoorde bij het kunstblok. In de centra van Vitalis is zes weken een beeldend kunstenaar actief. Tsjalke besloot dat hij dan ook zes weken in Wilgenhof wilde wonen.
Kapotte stoelen De kunstenaar begon in de Wilgenhof met het slopen van zes oude caféstoelen die hij in de opslag had gevonden. De berg afvalhout die zo onstond, legde hij voor aan een groep bewoners. "Wat kunnen we daar van maken? Dat vroeg ik ze."
Marijke Grootjans, één van de bewoonsters, dacht aan 'een schaatser'. Hij staat er nu: een gestalte waarin de stoelpoten nog herkenbaar zijn maar die inderdaad de gratie heeft van een geoefende lange-afstandsschaatser. Jeannette van Haaren zag tussen de plankjes de onderdelen voor een rollator liggen. Het beeld is wat haar betreft een loflief. "Zonder rollators zouden veel ouderen nog achter de geraniums zitten... zoals vroeger."
Kunst scherpt de geest Marijke en Jeannette zijn enthousiast over Tsjalke en zijn zes weken durende bezoek aan De Wilgenhof. Ze leggen het in bijna dezelfde worden uit. "Kunst scherpt de geest!"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.