Video

Spelen met 50.000 kuub zand, Hein van Aldenhoven leeft zich uit op grote bult langs A73

12 december 2015 om 13:26 • Aangepast 21 november 2020 om 14:08
nl
Anderhalf jaar lang keek kunstenaar Hein van Aldenhoven verlekkerd naar de gigantische berg zand langs de A73 bij zijn dorp Haps. Het zand kwam uit de Kraaijenbergse Plassen bij Linden en meer dan een onooglijke hoop was het niet. Totdat de kunstenaar ermee aan de slag mocht gaan. "Ik heb nog niemand gehoord die het niet mooi vindt."
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

Hein van Aldenhoven bouwt graag kunstwerken in de natuur. In het Land van Cuijk was hij al vaker in de weer met zandsculpturen. Maar die hadden niet eerder de omvang van dit werk.
Eigen fantasie50.000 kuub zand maar liefst mag Hein bewerken. "Toen ik tien weken geleden begon had ik geen idee waar het zou eindigen." Hij laat zich iedere dag leiden door zijn fantasie, zonder vast te houden aan een vooropgezet plan. "Mensen zien er van alles in. De een ziet er een dorp uit het Midden-Oosten in, een ander komt met tempels of noemt de stupa's van de Borobudur." Van hem mag het. "Iedereen mag er zijn eigen fantasie op loslaten."

Wachten op privacy instellingen...

Geholpen door het milde najaarsweer is Van Aldenhoven vier dagen per week aan het werk om de berg zand om te vormen tot een gladgepolijst fraaigevormd kunstwerk. Vandalen hebben het tot nu toe met rust gelaten. Hoewel: "Het gebeurt wel eens dat ik 's ochtends op het kunstwerk sporen aantref van herten. Om de een of andere reden kiezen die juist mijn kunstwerk uit om van de ene kant van de berg naar de andere kant te gaan."
Over en uitTot maart kan Hein van Aldenhoven nog werken aan zijn gigantische zandsculptuur. Daarna is het over en uit. "Dit terrein is van het Regionaal Bedrijventerrein Laarakker en die hebben mij al laten weten dat Nutricia er begin maart een fabriek gaat bouwen."
Dat van zijn werk daarna alleen wat foto's overblijven vindt Hein niet erg. "Alles in het leven is vergankelijk, zelfs de liefde."
Maar voordat het verdwijnt heeft de kunstenaar nog een grote wens: "Ik hoop dat het voor die tijd nog gaat sneeuwen. Wie weet wat dat voor effect heeft."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.