Banken, personeel, bedrijven, Belastingdienst en UWV verdelen 20 miljoen van InnoConcepts

12 december 2015 om 13:58
nl
Onder de schuldeisers van het failliete Eindhovense bedrijf InnoConcepts is twintig miljoen euro te verdelen. Achttien miljoen euro daarvan moet komen van een schikking. Dit is curator Louis Deterink overeengekomen met accountant Deloitte en voormalige bestuurders en commissarissen van het uitvindersbedrijf, meldt het ED.
Profielfoto van Bekker Peter de
Geschreven door
Bekker Peter de

Deterink doet volgens de krant dinsdag tijdens een besloten zogeheten verificatievergadering bij de Bossche rechtbank een voorstel over hoe die twintig miljoen euro moet worden verdeeld onder schuldeisers.
Dat zijn onder meer de bank, personeel dat recht heeft op uitbetaling van achterstallig loon, verhuurders, leasemaatschappijen, de Belastingsdienst en het UWV. Deterink wilde 63,5 miljoen aan schade verhalen.
Nieuwe spuitgiettechnlogieUitvindersbedrijf InnoConcepts werd in 2010 failliet verklaard. In 2007 was het bedrijf nog zo'n 385 miljoen euro waard.
InnoConcepts, waar 225 mensen werkten, hield zich bezig met het vermarkten van nieuwe spuitgiettechnolo­gie. Het bedrijf bracht onder meer de Lifehammer op de markt, een hamertjes waarmee in het geval van nood een autoruit in kan worden geslagen.
'Ont­luisterend gebrek aan integriteit'Curator Louis Deterink beschreef  het Eindhovense uitvindersbedrijf eerder al als 'een grote luchtballon'. InnoConcepts zou sinds 2005 financieel zijn leeggetrokken door privévennootschappen van een bestuurder.
Hij sprak over 'dubieuze transacties', 'misleidende financiële verslagge­ving' en ‘een voor een beursfonds ont­luisterend gebrek aan integriteit’. Ook de controle door accountant Deloitte zou ‘tekort zijn ge­schoten’.
De Vereniging van Effectenbezit­ters noemde het faillissement van InnoConcepts het ‘schandaligste beursdebacle ooit in Ne­derland'. "Dit gaat veel verder dan incompetentie van bestuurders. Ik noem dit crimineel", citeerde het ED ad­junct-directeur Errol Keyner.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.