Russische tank om Fort de Hel maar niet te hoeven verlaten, Frank Kastelein geeft niet op - Omroep Brabant

Russische tank om Fort de Hel maar niet te hoeven verlaten, Frank Kastelein geeft niet op

12 december 2015 om 15:59 • Aangepast 21 november 2020 om 14:07
nl
Na 22 jaar lang bloed, zweet en tranen, geeft fortwachter Frank Kastelein zich niet zomaar gewonnen. De restauratie van Fort de Hel in Helwijk bij Willemstad ziet hij als zijn levenswerk en dat hij zijn plek na zo'n lange tijd gedwongen moet verlaten, maakt hem strijdbaar. Een Russische T-72 tank is een van de middelen die hij de komende tijd zal gebruiken om zijn fort te verdedigen.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

Het gevaarte zal in februari aankomen bij het fort. "Een kunstenaar bood de tank aan. Hij is speciaal gemaakt om cultureel erfgoed te verdedigen. Veel meer wil ik er nog niet over zeggen. Dat zie je in februari wel", aldus Kastelein.

Wachten op privacy instellingen...

Petitie 800 keer getekendNa jarenlang geruzie rond klachten van omwonenden over overlast zegde de gemeente Moerdijk het huurcontract vorig jaar op. De rechter heeft dat een week geleden toegewezen. Een enorme klap voor Kastelein die nu alles op alles zet om de gemeente op andere gedachten te brengen.
Er is een petitie gestart die in korte tijd al ruim 800 keer is getekend en Kastelein verspreidt actieposters die mensen voor hun raam kunnen hangen. "We gaan alles op alles zetten om er te kunnen blijven zitten. De reacties zijn tot nu toe heel spontaan en hartverwarmend."
Zo'n spontane actie kwam van kunstenaar Frank Borst. "Na 22 jaar hard werken zou je verwachten dat een gemeente met redelijkheid en billijkheid naar een situatie kijkt. Die hele ambtelijke molen is overdreven. Ik vind het geen goed systeem. Het verhaal van Fort de Hel raakt me een beetje. Ik vind zulke dingen niet leuk", zo legt de kunstenaar uit.
Niet eerlijkBorst vind dat de gemeente te veel kijkt naar cijfers en geld. "De overheid kan juridische procedures eindeloos vervolgen. Niemand is persoonlijk verantwoordelijk. Niemand neemt het mee naar huis. Frank is maar in zijn eentje. Hij is financieel verantwoordelijk en draait voor alles zelf op. Dat vind ik niet fair."
Borst wil met de tank het statement maken dat de overheid er is om de burgers een beetje te helpen en niet om alles naar eigen hand te zetten en te veranderen. "Fort de Hel is van ons allemaal", aldus kunstenaar Frank Borst.
Kastelein moet uiterlijk 31 maart 'zijn' Fort de Hel verlaten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.