Video

WK handboogschieten in 2019 op Parade in Den Bosch: 'We zijn hartstikke blij'

14 december 2015 om 10:30 • Aangepast 21 november 2020 om 14:07
nl
De Parade in Den Bosch is in 2019 het decor voor het WK handboogschieten. Dat heeft de Nederlandse Handboog Bond maandag te horen gekregen van de World Archery Federation, de Internationale Federatie voor het Boogschieten. De laatste keer dat Nederland een WK mocht organiseren, was in 1967 in Amersfoort.
Profielfoto van Milicevic Martin
Geschreven door
Milicevic Martin

Aan het wereldkampioenschap in 2019 zullen ook paralympische handboogschutters deelnemen. Dat is voor het eerst in de handbooggeschiedenis. Volgens Eric Kersten, die betrokken is geweest bij het samenstellen van het bidbook, is dit een van de redenen waarom Nederland het WK toegewezen kreeg.

Wachten op privacy instellingen...

Den Bosch als locatieKersten hield een goed gevoel over aan het overhandigen van het bidbook vorige week in Lausanne. "We hebben vooral hoge ogen gegooid met het geïntegreerd WK, samen met de paralympische boogschutters. Dat is, denk ik, heel belangrijk geweest. We zijn hartstikke blij dat we het zijn geworden."
Dat de Nederlandse Handboog Bond uiteindelijk voor Den Bosch als locatie koos, is volgens Kersten goed te verklaren. "We wilden heel graag een iconische locatie als decor voor het stadion. Brabant en Den Bosch zijn toch het beetje de bakermat van het handboogschieten in Nederland, dus dan is de Parade de uitgelezen locatie."
Twee toppersIn de top 10 van de wereldranglijst staan twee Brabanders. Ossenaar Rick van der Ven (3) en Sjef van den Berg uit Heeswijk-Dinther (9). Dat Nederland twee vertegenwoordigers zo hoog op de ranking heeft staan, heeft ook meegeholpen om het WK naar Nederland te krijgen. "Zeker. Het helpt wel. Op politiek niveau is het fijn als je een goede achterban en goede sporters hebt", legt Kersten uit.
AchtertuinHet WK van 2019 speelt zich praktisch af in de achtertuin van Van der Ven. "Hartstikke mooi dat het in Nederland wordt gehouden", zegt de nummer drie van de wereld. Van der Ven werd vierde op de Olympische Spelen in Londen. Hij kreeg daarmee landelijke bekendheid. Hij werd direct ook gezien als het uithangbord van zijn sport.
De Ossenaar hoopt over drie jaar op een soortgelijk effect. "Brabant is een mooi stukje Nederland. Voor de schietsport is het van oudsher ook een belangrijke provincie geweest. We hopen natuurlijk op een berg publiciteit en veel nieuwe leden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.