Video

Licht nu echt uit bij Philips Lighting in Roosendaal

13 december 2015 om 19:48 • Aangepast 21 november 2020 om 14:07
nl
De fabriekshallen zijn leeg en de laatste medewerkers zijn vertrokken. Na 67 jaar is het echt afgelopen met Philips Lighting in Roosendaal. Zondag opende een tentoonstelling over de lampenfabriek in het Tongerlohuys.
Profielfoto van van der Linden Sid
Geschreven door
van der Linden Sid

In november rolde de laatste lamp van de band bij Philips Lighting in Roosendaal, het gigantische fabriekscomplex aan de Zwaanhoefstraat is de afgelopen maanden in delen leeggehaald. De productie van de lampen is naar Polen en China verplaatst.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Goed sociaal planOud-werknemer Rob Blokland moest net als honderden andere werknemers op zoek naar een nieuwe baan. Wrok koestert hij absoluut niet: "Philips heeft er alles aan gedaan om de mensen ergens anders aan de bak te krijgen." Zelf heeft hij nog niets concreets, maar dankzij de opleidingen die Philips de afgelopen jaren voor hem betaalde, heeft hij er alle vertrouwen in dat hij weer werk zal vinden. "Eerst ga ik maar eens een paar weken rustig aan doen, zodat ik Philips uit mijn hoofd kan zetten."
LEES OOK: Sluiting lampenfabriek komt hard aan in Roosendaal
Bij veel oud-werknemers zit Philips nog diep, blijkt uit de flinke opkomst tijdens de eerste dag van een tentoonstelling over de fabriek. In Museum Tongerlohuys is vanaf dit weekend 'Licht op een veranderende stad' te zien. Er is ook een boek gepresenteerd.
Betekenis voor RoosendaalDe expositie en het boek gaan over de betekenis van de fabriek voor de stad Roosendaal. "Philips kwam als geroepen in 1948", zegt stadsarchivaris Joss Hopstaken. "Het was net oorlog geweest en er was hoge werkeloosheid. Dankzij de fabriek kon iedereen aan het werk en er kwamen ook veel mensen van buitenaf in Roosendaal wonen."

Wachten op privacy instellingen...

Na 67 jaar gaat dat boek weer dicht. De oude fabriekshallen worden ontdaan van asbest en gaan daarna waarschijnlijk tegen de grond. De tentoonstelling in het Tongerlohuys duurt nog tot eind februari.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.