Video

Nieuwe dassenburcht in Oisterwijk: 'Moet ervoor zorgen dat de das zich kan verspreiden'

14 december 2015 om 15:02
nl
Op landgoed Nemerlaer in Oisterwijk is maandagochtend een nieuwe dassenburcht in gebruik genomen. In Midden-Brabant komen nog niet veel dassen voor. “Deze uitzetting moet er voor gaan zorgen dat de das zich ook hier kan verspreiden”, aldus boswachter Theo Quekel. “Dit is een boost voor de natuur.”
Profielfoto van Verhoeven Dirk
Geschreven door
Verhoeven Dirk

De dassenfamilie woonde in Berkel-Enschot maar kon daar niet blijven. Op de plek van hun burcht moet een winkelcentrum komen. Daarom is er een nieuwe kunstmatige burcht gebouwd in Oisterwijk.
Uitgestorven Volgens het Brabants Landschap is dit een goede locatie omdat er nog niet veel dassen voorkomen in Midden-Brabant. In de jaren tachtig was het dier bijna uitgestorven in onze provincie. Met hulp van organisaties als Das en Boom is het beestje er weer bovenop gekomen.
“Alleen in dit deel van de provincie is dat nog niet gelukt. Daarom is de locatie zo belangrijk”, aldus boswachter Theo Quekel. “We moeten de das een handje helpen. Vanaf hier kan hij zich gaan verspreiden naar natuurgebied Kampina en daarna verder naar het zuiden.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.