Video

Eis 2 jaar voor dodelijk ongeval Empel: Mario de V. reed 'mogelijk' veel te hard

15 december 2015 om 12:00 • Aangepast 21 november 2020 om 14:05
nl
Justitie heeft dinsdag voor de rechtbank in Den Bosch twee jaar celstraf en vier jaar rijontzegging geëist tegen Mario de V. uit Rosmalen. Dit voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval in mei op de Empelseweg in Empel. Hierbij kwam een 78-jarige vrouw uit Den Bosch om het leven.
Profielfoto van Marielle Bijlmakers / Sandra Kagie
Geschreven door
Marielle Bijlmakers / Sandra Kagie

Belangrijk onderwerp tijdens de zitting dinsdag was de snelheid waarmee De V. op het moment van het ongeluk reed. Volgens de rechter is uit rijproeven gebleken dat het 'heel goed mogelijk is' dat De V. negentig kilometer per uur heeft gereden. De adviessnelheid in de bocht van de Empelseweg is dertig kilometer per uur, maar ter plekke is zestig toegestaan.
De verdachte gaf hierop aan dat hij gewend is om de bocht met zestig à zeventig kilometer per uur te nemen. "Iedereen rijdt daar te hard", zei hij ook. Volgens zijn advocaat heeft De V. te hard gereden, maar dat zou volgens hem ook 74 kilometer per uur geweest kunnen zijn.

Wachten op privacy instellingen...

'Notoire hardrijder'Volgens justitie staat de verdachte bij de politie bekend als 'notoire hardrijder'. Ook heeft hij al een aantal boetes gekregen voor het rijden onder invloed van alcohol. Om dit te onderstrepen las de officier van justitie tijdens de zitting dinsdag een lijst met overtredingen van De V. voor.

Wachten op privacy instellingen...

'Domste fout van mijn leven'De V. rende na het ongeluk weg. "Ik zag dat auto in brand stond, ik was bang dat ie zou ontploffen, ik was in paniek", zei hij hierover dinsdag in de rechtbank. Om hieraan toe te voegen dat 'dit de domste fout van zijn leven was'.

Wachten op privacy instellingen...

Het ongeluk gebeurde op in mei op de Empelseweg. De V. botste met zijn auto op een tegenligger. Daarin zat een ouder echtpaar uit Den Bosch, waarvan de vrouw kwam te overlijden. Haar 80-jarige man raakte zwaargewond.

Wachten op privacy instellingen...

Volgens de rechter hebben getuigen na het ongeluk naar De V. geroepen dat hij moest blijven staan. Hij leek zich op dat moment te verstoppen. Iets dat De V. ontkent. Ook het verhaal van een getuige dat De V. voor het ongeluk aan de bar van een cafetaria zou hebben gezegd dat hij wist dat hij niet mocht rijden, maar dat hij het toch deed, doet hij af als onzin.
De V. denkt dat de uitspraak door aandacht voor de zaak in de media komt.
Geen geldig rijbewijsDe auto van De V. vloog na het ongeluk in brand. Hij kon zelf uit de wagen klimmen en sloeg daarna op de vlucht. De V. meldde zich pas de volgende dag bij de politie. Later bleek dat hij geen geldig rijbewijs had. Hij verklaarde zelf dat hij dat niet wist. Na onderzoek bleek verder dat hij geen sporen van alcohol of drugs in zijn lichaam had. Dat heeft het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht.
De advocaat van De v. gaf dinsdag aan 'verbaasd' te zijn over de hoge eis. Zeker als je deze vergelijkt met eisen en ook straffen in andere vergelijkbare zaken. De rechter doet over twee weken uitspraak.
Verslaggever Alice van der Plas volgde de zaak in de rechtbank. Ze deed verslag via Twitter.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.