Bever bouwt dam in de Raam, maatregelen om overstromingen te voorkomen

15 december 2015 om 11:39
nl
Een bever heeft in de Raam bij Oeffelt een dam gebouwd. Het is voor het eerst dat dit is gebeurd in het werkgebied van Waterschap Aa en Maas. Maar er kleeft ook een nadeel aan deze nieuwe bewoner.
Profielfoto van Janssen Hans
Geschreven door
Janssen Hans

Door de dam is het waterpeil in het riviertje met veertig centimeter gestegen waardoor er maatregelen nodig zijn. Na overleg met de Zoogdiervereniging is besloten de geul naast de Raam te vergroten. Ook wordt mogelijk een zogeheten 'Beaver Deceiver' aangebracht. Dit is een waterbuis die door de dam gelegd.
'Goed nieuws voor de natuurwaarde'De beverdam werd eind november ontdekt tijdens inspectiewerkzaamheden van de waterloop. Het is nog niet duidelijk hoe oud de bever is en of het om een vrouwtje of mannetje gaat. Het waterschap spreekt van goed nieuws voor de natuurwaarde en zal er alles aan doen om het leefgebied voor het dier aantrekkelijk te maken.
De dam bezorgt het waterschap wel extra werk. Het water staat zo hoog dat onderhoudsmedewerkers iedere dag het peil moeten controleren. Het vergroten van de geul en de eventuele aanleg van een buis moeten ertoe leiden dat de stroming van het water beheersbaar is en blijft. De Oeffeltse Raam stroomt door een deel van het Land van Cuijk: van Vierlingsbeek tot in Oeffelt waar het riviertje uitkomt in de Maas.
'Honderden bevers'Bevers hebben zich al lang vooral in de Biesbosch gevestigd. De laatste jaren wordt dit knaagdier ook elders in de provincie gesignaleerd, onder meer in Waalwijk en Den Bosch. In Brabant zouden enkele honderden bevers verblijven. Hun aantal blijft stijgen. Volgens een woordvoerster van het waterschap gaan de dieren in de toekomst profiteren van natuurherstelwerkzaamheden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.