Video

Hermes gaat elektrisch, in de toekomst bussen zonder uitlaatgassen in Eindhoven

15 december 2015 om 14:11
nl
Hermes blijft het busvervoer in Zuidoost-Brabant verzorgen. Provinciebestuurder Christophe van der Maat heeft dit dinsdagmiddag bekendgemaakt. Hij is erg blij met het elektrische aanbod van de busmaatschappij.
Profielfoto van Janssen Hans
Geschreven door
Janssen Hans

Van der Maat heeft ook hoge verwachtingen van Evolans, een bus die de uitstraling heeft van een tram. Van der Maat spreekt van een iconisch voertuig.
"Eindhoven neemt de uitkomsten van de Klimaattop serieus", kraaide Van der Maat victorie. "Binnen vier jaar kennen we in deze stad alleen nog maar elektrische bussen. Elders in Zuidoost-Brabant moeten passagiers nog enkele jaren langer wachten op schone bussen."
Afspraken gelden tien jaarDe busmaatschappij had als enige geboden op de concessie, die door de provincie wordt verstrekt. De nieuwe afspraken gaan volgend jaar in en gelden voor tien jaar. Hermes rijdt al sinds jaar en dag in Eindhoven en de omliggende gemeenten in Zuidoost-Brabant. Arriva rijdt in de rest van de provincie.
Van der Maat meldt dat Hermes binnen het beschikbare budget meer ritten biedt dan geëist. Ook zijn er acht procent meer ritten opgenomen dan in de huidige dienstregeling. Die extra bussen gaan vooral rijden op de busbanen voor hoogwaardig openbaar vervoer in de stad, de zogeheten HOV-assen. Zo gaan er in de ochtendspits veertien in plaats van tien bussen per uur rijden naar Eindhoven Airport.
In de ochtendspits pakt Hermes ook uit op de belangrijkste verbindingen in de regio, waaronder een extra lijn tussen Gemert over Boxmeer naar Nijmegen.
VDL levert bussenDe busmaatschappij krijgt de beschikking over ruim veertig elektrische bussen. Paradepaardje moet de zogeheten Evolans worden. De nieuwe bussen worden geleverd door VDL.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.