Geen referendum over asielzoekerscentrum Den Bosch: 'wethouder Van Son noemt raadslid fascistisch'

16 december 2015 om 06:57 • Aangepast 21 november 2020 om 14:03
nl
Er komt geen referendum dat de komst van een asielzoekerscentrum in Den Bosch tegen kan houden. Dat is dinsdagavond besloten in de Bossche gemeenteraad. Negen van de tien partijen waren tegen een referendum over het azc. Alleen de Bossche Volkspartij was voor.
Profielfoto van Bert van Doorn en Marjanka Oerlemans
Geschreven door
Bert van Doorn en Marjanka Oerlemans

471 handtekeningen waren opgehaald om het bespreken van 'wel of geen referendum' op de politieke agenda te krijgen. Wanneer de raad dinsdagavond groen licht had gegeven, hadden de initiatiefnemers de komende weken 3000 stemmen van kiesgerechtigden in Den Bosch moeten verzamelen om daadwerkelijk een referendum af te dwingen.
Maar de raad stak daar dus in een vroeg stadium een stokje voor. Diverse burgers die een referendum wilden, stappen nu naar de rechter.

Wachten op privacy instellingen...

Wethouder noemt Nol Roos fascistNol Roos van de Bossche Volkspartij had duidelijk al niet echt gerekend op de steun van de andere politieke partijen in de raad van Den Bosch. Toen hun besluit duidelijk werd, liet hij op groot scherm een afbeelding zien van een grafzerk met daarop de tekst: 'Hier rust de Bossche democratie. Ter dood veroordeeld door het Bossche college en gemeenteraad op 15 december 2015'.
Wethouder Jos van Son noemde Roos daarop 'fascist' of 'fascistisch'. Dat was niet hoorbaar voor de rest van de raad, maar werd door Roos gemeld. Wethouder van Son nam daarop zijn woorden terug. Roos is niet van plan het daarbij te laten zitten. Hij overweegt aangifte te gaan doen.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

FlapdrollenpartijTijdens de raadsvergadering bezigde Roos zelf al de term 'flapdrollenpartij'. Hij had het daarbij over de adviesgroep die eerder al landgoed Coudewater in Rosmalen heeft aangewezen als de meest geschikte locatie voor een asielzoekerscentrum.
Het Autotron in Rosmalen dient al sinds september als tijdelijk noodopvangcentrum voor vijfhonderd mannelijke vluchtelingen.
Voor meer over de vluchtelingencrisis, zie onze themapagina: omroepbrabant.nl/vluchtelingen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.