Hogere straffen voor aanslag op oud-advocaat Marcel Senders uit Waalre: elf en negen jaar

16 december 2015 om 11:38
nl
De twee mannen die een aanslag hebben gepleegd op oud-advocaat Marcel Senders in Waalre zijn woensdag in hoger beroep veroordeeld tot elf en negen jaar cel. Straffen die hoger zijn dan de eisen van justitie vier weken geleden. En ook hoger dan de straffen die de twee eerder van de rechter kregen. De twee mannen werden door het hof in Den Bosch veroordeeld voor 'poging tot medeplegen van moord'.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

De eisen voor de liquidatiepoging in februari 2013 waren tien en acht jaar cel. Schutter Patrick J. (30) uit Mierlo kreeg een jaar geleden van de rechtbank al tien jaar. Deze straf wordt door het hof dus verhoogd naar elf jaar.  
Plaatsgenoot Carlo W. (28) kreeg eerder van de rechter zes jaar cel voor betrokkenheid bij de aanslag. Hij wachtte onder meer met een vluchtwagen op de schutter. Hij is nu in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar. Justitie had in hoger beroep acht jaar geëist.
'Maatschappelijke onrust'Bij het bepalen van de straffen heeft het hof rekening gehouden met het gewelddadige karakter van de aanslag. En met de 'maatschappelijk onrust' die is ontstaan. De aanslag is gepleegd op een plek waar onder meer scholieren voorbijkomen. In de straffen die de rechtbank oplegde, kwam dit volgens het hof onvoldoende tot uitdrukking.
Volgens het hof zijn de twee 'in gelijke mate verantwoordelijk voor de aanslag'. De schutter krijgt echter een hogere straf omdat hij al eerder is veroordeeld voor geweldsmisdrijven. Dit geldt niet voor Carlo W.
Derde verdachteGerwin D. (26), de derde verdachte, werd eerder vrijgesproken van betrokkenheid bij de aanslag. Hij werd wel veroordeeld voor verboden vuurwapenbezit en handel in vuurwapens. Dit blijft zo.
D. wordt door justitie gezien als de mogelijke schakel tussen de uitvoerders en de opdrachtgevers van de aanslag.
FaillissementsfraudeNa de aanslag en een brandstichting in zijn kantoor werd Senders maandenlang streng beveiligd. Hij stopte als advocaat.
De ex-advocaat en zakenman is zelf veroordeeld in een onderzoek naar faillissementsfraude en valsheid in geschrifte.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.