Video

Justitie heeft haar zin: eerste persoon voor rechter na vondst materiaal hennepkwekerij

16 december 2015 om 14:20
nl
Volgens de officier van justitie in Den Bosch had een 38-jarige man uit Budel wel erg veel spullen in huis om hennep te kunnen kweken. Goed voor 4000 planten. "De overheid wilde een manier om het faciliteren van hennepkwekerijen aan te pakken", zei ze woensdagochtend in de rechtszaal. Vandaar dat het sinds 1 maart verboden is om spullen voor het telen van hennep in huis te hebben.
Profielfoto van van der Plas Alice
Geschreven door
van der Plas Alice

De man uit Budel was de eerste verdachte die het openbaar ministerie in Oost-Brabant voor de rechter bracht. De man was in het bezit van bijvoorbeeld lampen, armaturen, bestrijdingsmiddelen en voedingsmiddelen. "Allemaal spullen die kunnen worden gebruikt voor hennepteelt", aldus de officier, die 5000 euro boete eiste en een maand voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar.
'Ik moest wel'De man zelf vertelde dat hij door een cocaïneverslaving in de schulden was geraakt. Zijn dealers vonden dat hij iets terug moest doen en vroegen hem om spullen op te slaan, zei de man. "Ik had geen keuze, ik moest wel."
Volgens de advocaat van de man was hij flink onder druk gezet en werd zijn gezin, een vriendin en jong kind, bedreigd. De man wilde de rechter niet vertellen wie deze mensen waren. Uit angst. Sinds alle spullen in beslag zijn genomen, hebben zijn opdrachtgevers niets meer van zich laten horen. "Ik ben wel blij dat het weg is." Maar de officier van justitie vond het maar raar dat er geen contact meer is geweest tussen de man en zijn opdrachtgevers.
'Dit stopt teelt niet'Volgens de advocaat van de man was er sprake van overmacht. "Mijn cliënt had te maken met druk van dealers, waaraan hij geen weerstand kon bieden. Zijn thuissituatie is stabiel, hij is zijn verslaving te boven en zijn bedrijf staat bijna weer op poten."
"Met zo'n wet wordt gecreëerd dat de spullen niet meer in de growshop te halen zijn, maar dat ze gewoon op een andere plek worden opgeborgen. Dit stopt de teelt niet."
De rechter doet over twee weken uitspraak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.