Video

Ooievaarsnest in Goirle valt peperduur uit door 'bouwvergunning': 'Het is te gek voor woorden!'

16 december 2015 om 17:24
nl
Hij dacht het neer te zetten als een cadeau voor iedereen die geniet van de natuur rondom Goirle, maar inmiddels heeft het ooievaarsnest van Gerrit Krebaum uit Goirle een behoorlijk prijskaartje gekregen. Naast de 1500 euro voor de paal zelf kreeg hij er van de gemeente nog eens een rekening van ruim 850 euro bovenop. "Het is te gek voor woorden."
Profielfoto van van Kalmthout Jesse
Geschreven door
van Kalmthout Jesse

Krebaum is fruitteler van beroep en zijn bedrijf Fruitkwekerij De Braacken aan de Turnhoutsebaan grenst aan de Natuurpoort Goirle. “Door die aanleg werd ik me steeds bewuster van de mooie en landelijke omgeving waarin wij wonen. Sinds enige jaren duiken er groepen ooievaars op die de bestaande en aangelegde vennen en poelen enorm blijken te waarderen. Omdat ooievaars bij heel veel mensen populair zijn, leek het me een goed idee ze een broedplaats te bieden in de hoop dat ze zich hier thuis zouden gaan voelen”, aldus Krebaum.
Vergunning en kostenEen nestpaal leek Krebaum dus een passend cadeau bij de officiële opening van de Natuurpoort. Enig speurwerk wees uit dat voor het plaatsen daarvan een vergunning nodig is. “Ik las ook dat de meeste nesten zonder vergunning worden geplaatst. Het is tenslotte niet meer dan een paal die 1,20 meter de grond in gaat met drie houten schoortjes.”
De 47-jarige teler koos echter voor de ‘Koninklijke manier’ en vroeg in juli netjes een vergunning aan. Die had hij na zeven weken in zijn bezit. Een paar weken later viel er echter een volgende envelop op de mat. Ditmaal met een factuur van 852,60 euro voor ‘Bouwactiviteiten’ (532,90 euro) en ‘Buitenplanse kleine afwijking’ (319,70 euro).
Krebaum tekende begin september bezwaar aan en kreeg op 15 december eindelijk antwoord van de gemeente, al blijkt het niet het antwoord waar hij op zat te wachten. Krebaums klacht wordt ongegrond verklaard omdat ‘het bouwwerk in strijd is met het bestemmingsplan’.
Verbijsterd“Ik doe niks meer dan het plaatsen van een houten paal in mijn eigen grond en dat is het ineens een bouwwerk. Bovendien moet ik máánden wachten op een antwoord. Het is te gek voor woorden”, aldus de verbijsterde fruitkweker.
Krebaum zegt de rekening overigens wel te betalen, omdat hij geen zin heeft in een procedure of gang naar de rechtbank. “Maar ik hoop wel dat de gemeente zich eens goed achter de oren krabt.”
De gemeente Goirle was woensdagmiddag nog niet in staat om een reactie te geven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.