Video

In de nieuwe Suske en Wiske krijgen alle Bosschenaren last van de kriebelziekte

17 december 2015 om 15:26
nl
De Belgische striphelden Suske en Wiske, Lambik, Jerommeke en tante Sidonia komen naar Den Bosch. In februari van het volgend jaar verschijnt een nieuw stripalbum dat zich afspeelt in de middeleeuwse wereld van schilder Jeroen Bosch. In het Den Bosch van 1485 helpt de schilder stripheld Wiske bij de verwerking van een zeer traumatische ervaring.
Profielfoto van Bartol Rob
Geschreven door
Bartol Rob

In de Bibberende Bosch komen Suske en Wiske, via de wereld Memoria, terecht in de periode dat Jeroen Bosch werkte en leefde in Den Bosch. Wiske heeft de schilder nodig, omdat hij als enige weet waar een alchemist woont. Wiske wil de middeleeuwse chemicus raadplegen om het verlies van haar dierbare Schanulleke te doen vergeten.
Tekeningen en schetsen In de Vandersteen studio in het Belgische Kalmthout laten tekenaar en schrijver voor het eerst tekeningen zien van de nieuwe Suske en Wiske, die zich afspeelt in Den Bosch.
Afgelopen zomer brachten tekenaar Luc Morjaeu en schrijver Peter van Gucht meerdere bezoekjes aan de stad om sfeer te proeven en om inspiratie op te doen. "We hebben alle belangrijke monumenten en bezienswaardigheden bezocht zoals de kathedraal en het Jeroen Bosch art Centre."
Kriebelziekte De bezoekjes aan Den Bosch leverde ook nieuwe invalshoeken op die in het album zijn verwerkt "Ik hoorde daar van de kriebelziekte", vertelt schrijver Peter van Gucht.
"Dat ontstond door het eten van graan dat was besmet met een schimmel. Mensen die de kriebelziekte hadden onder meer last van waanvoorstellingen." De kriebelziekte komt dan ook prominent terug in de Bibberende Bosch.
Eind goed al goed?Ook dit Suske en Wiske-avontuur in Den Bosch loopt goed af, bezweert de uitgever. Het middeleeuwse avontuur, waarin de Bossche Bol ook al voorkomt, verschijnt in februari van volgend jaar. Inderdaad: in het Jeroen Bosch jaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.