Van seks onder werktijd tot huiselijk geweld: veertien politiemensen in 2014 bestraft na wangedrag

17 december 2015 om 14:47
nl
Veertien politiemensen zijn het afgelopen jaar in Brabant al dan niet voorwaardelijk ontslagen na wangedrag. Dat blijkt uit een overzicht van alle bestrafte integriteitsschendingen bij de politie, dat in bezit is van RTL Nieuws.
Profielfoto van Vorstermans Ron
Geschreven door
Vorstermans Ron

De lijst is letterlijk overgenomen van de politie. In het overzicht wordt geen onderscheid tussen functies van medewerkers gemaakt. Volgens RTL Nieuws gaat het vooral om agenten. In zeven van de veertien gevallen gaat het om voorwaardelijk ontslag.
Aanranding en seks onder werktijdDe redenen lopen uiteen. Zo werd tegen een politiemedewerker aangifte van aanranding gedaan, maakte een ander zich schuldig aan huiselijk geweld ten opzichte van zijn echtgenote en twee kinderen, en betaalde een medewerkster die de kas beheerde declaraties aan zichzelf uit.
Ook werd er een werknemer van de politie in Brabant voorwaardelijk ontslagen vanwege seks tijdens diensttijd. In twee andere gevallen werd er informatie gelekt naar derden.
Eerder onderzoekUit eerder onderzoek van Omroep Brabant bleek al dat het aantal agenten dat na wangedrag is ontslagen in Brabant vorig jaar flink is gestegen. In de eerste zes maanden van 2014 werden er tien agenten op straat gezet. Dat zijn er evenveel als in heel 2013.
RTL constateerde daarnaast dat zeker vijftien agenten de afgelopen drie jaar zijn bestraft omdat ze informatie hebben gelekt naar criminelen. Eerder dit jaar werd de 28-jarige politiemol Mark M. uit Weert aangehouden omdat hij politie-informatie zou hebben verkocht aan criminelen.
Volgens de politie gaat het, anders dan bij de politiemol, niet om het 'structureel en op grote schaal bevragen van politiesystemen' en wordt er 'niet altijd bewust' gelekt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.