Video

Einde van een soap: veelbesproken Puthuis officieel geopend op Markt Den Bosch: ‘Het is prachtig!’

17 december 2015 om 15:05 • Aangepast 21 november 2020 om 14:02
nl
Het veelbesproken Puthuis op de Markt in Den Bosch is donderdag officieel geopend. Zo’n honderd mensen waren aanwezig om het nieuwe ontwerp van de Bossche stadsput te bekijken. De herbouw van het puthuis hield de gemoederen in Den Bosch jaren bezig.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Het gebouwtje is een replica van het historische puthuis dat er tot 1522 stond. Sinds de sloop van het 'laatste' puthuis in 2008 waren er genoeg plannen om het lege stukje op de Markt weer invulling te geven. Het resultaat was donderdag voor het eerst te zien. Onder luid applaus werd het Puthuis geopend. “Ik vind het prachtig!”, vertelt een vrouw als de deuren opengaan. De bouw van de herrezen stadsput kostte 400.000 euro.
ZIE OOK: 'Don Quichot' verliest zaak over bouw puthuis op Markt in Den Bosch: geen belanghebbende
VeelbesprokenHet besluit om het Puthuis opnieuw te bouwen kwam niet zonder slag of stoot door de gemeenteraad. De discussie in de raadszaal tekende de discussie in de stad, het puthuisje spleet de stad in tweeën.
Voorstanders vonden het goed dat er een stukje verleden werd herbouwd, tegenstanders vonden het kitsch en pleitten er voor het geld te gebruiken om bestaande monumenten in stand te houden. Voor- en tegenstanders hebben via social media actiegevoerd voor hun standpunt.
ZIE OOK: ‘Weggegooid geld!', terugkeer puthuis hoeft niet van marktkooplui in Den Bosch
TegengeluidenDe bezwaren van de voormalig illustrator, reportagetekenaar en directeur van het Kunstcentrum Brabant werden door de Bossche politiek minzaam aan de kant geschoven. Mees vindt het huidige ontwerp van de stadsput 'ridicuul' en meer een bouwsel dat thuishoort in de Efteling.
Het college wilde dat het puthuis vóór 2016 klaar zou zijn. Dat is het jaar waarin de 500ste sterfdag van de schilder Jeroen Bosch herdacht wordt.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!